A Yo Egg-t 2021 szeptemberében alapította Eran Groner vállalkozó és Yosefa Ben Cohen séf. Mint arról az agfundernews.com beszámolt: a nulla koleszterinszintű, kevés telített zsírt tartalmazó tojások szója- és csicseriborsó fehérjealapból, valamint napraforgóolajból készülnek, a tojássárgáját pedig egy alginát filmréteg választja el a fehérjétől.

A növényi alapú tojások piacán a hűtött főtt tojás-állagú termékek az elterjedtek, ezekkel ellentétben a Yo Egg buggyantott tojás-jellegű portékát kínál, amit fagyasztva szállít.

"A növényi alapú tojásokat jellemzően porított tojáspótlóként, vagy folyékony termékként kínálják a piacon, mi azonban "egész tojásos" élményt hozunk, tökéletes tojásfehérjével és folyós sárgájával, két különböző technológiát használva. Az egyik a speciális tojásfehérje rendszerünk, amely lehetővé teszi számunkra, hogy minden formátumhoz megfelelő textúrát biztosítsunk, legyen szó sült, buggyantott vagy főtt tojásról." – magyarázta Groner.

Groner szerint meglepően sok étel tartalmaz sült vagy buggyantott egész tojást az étlapon, a hamburgertől, a taco-tól és a pizzától az avokádós pirítóson, a ramenen át a reggeli szendvicsekig, és a jelenlegi folyékony vagy porított növényi alapú tojásalternatívák nem tudják az ehhez szükséges íz- és textúraélményt nyújtani.

Míg a vegán termékek gyártóinak többsége környezetvédelmi vagy állatjóléti üzenetet erőltet, addig Groner a "finoman növényi alapú, koleszterinmentes" szlogent követi.

tojás

Kinézetre olyan, mint az "igazi" – forrás: Facebook/Yo Egg

"A fogyasztók szeretik, ha a táplálék nem köthető állatokhoz, mert ez jobb a környezet számára, de nem ez ösztönzi igazán a fogyasztást, hanem az, hogy a hagyományos tojáshoz képest a telített zsírok mennyisége harmadannyi (1,6 g helyett 0,5 gramm), nulla a koleszterintartalma és alacsonyabb a nátriumszintje" – mondta. – "A vendéglátóipari szolgáltatók pedig imádják, hogy végre van egy növényi alapú opció az étlapjukon, amire büszkék lehetnek. Ez egy meglepő, innovatív, sokoldalú termék."

A hogy a versenytársak miből készítenek növényi alapú tojást? A repertoár meglehetősen tág: szója, burgonyakeményítő, tápiókaliszt, útifű-maghéjliszt, csicseriborsó és chia mag, illetve tökmag.