Európában egyedüliként csak Magyarországon ilyen magas a zöldségeket és a gyümölcsöket terhelő ÁFA, sok európai országban 10% alatti ÁFA-kulcsok a jellemzőek. Ebből a szemszögből nézve nem is lehet csodálkozni azon, hogy Magyarországon 100 emberből csak 8 fogyaszt elegendő zöldséget és gyümölcsöt. Nemrég írtunk az Eurostat által nyilvánosságra hozott adatokról, melyek szerint a magyarok döbbenetesen kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak.

Változások jöhetnek az EU-s ÁFA-irányelv tavalyi módosítása miatt?

Az Európai Unió 2021. december 7-én módosított ÁFA-irányelve a tagállamok számára minimálisan 15%-os általános ÁFA-kulcsot határoz meg, de lehetőséget ad arra, hogy bizonyos termékkörök esetében csökkentett (akár 5%-os), vagy szupercsökkentett (5% alatti, akár 0%) rátát alkalmazzanak, írja a fruitveb.hu.

Az ÁFA-irányelv módosításáról korábban mi is írtunk ITT és ITT.

Hogyan alakulnak az ÁFA-kulcsok Európában jelenleg?

A legtöbb országban 20-23% közötti az általános forgalmi adó mértéke, Magyarország a 27%-os ÁFA-kulccsal kiemelkedőnek számít.

A horvátoknál, a dánoknál és a svédeknél 25%-os forgalmi adót vezettek be, a Görög- és Finnországban 24%-osat, ami uniós mércével magasnak számít.

Alacsonyabb ÁFA-kulcsot alkalmaznak Cipruson (19%), Luxemburgban (17%) és Máltán is (18%). Németországban és Romániában 19 százalék az ÁFA.

Csökkentett ÁFA-kulcs alkalmazása

A csökkentett ÁFA-kulcs az alapvető cikkekre és szolgáltatásokra (pl. élelmiszer) vonatkozik, a legalacsonyabb, szupercsökkentett ÁFA-kulcs alkalmazására pedig korábban alig volt példa és lehetőség.

Az ÁFA-irányelv tavaly év végi módosításával azonban a tagállamoknak joga lesz ahhoz, hogy az alapvető élelmiszerekre, köztük a zöldségekre és gyümölcsökre is kiterjesszék a 0%-os kulcsot (amennyiben az Európai Parlament megszavazza).

A lengyelek egyébként már léptek is a fojtogató infláció miatt, februártól ÁFA-mentesek lehetnek az alapvető élelmiszerek. (5% alatti ÁFA-kulcsot egyébként néhány EU tagállam már korábban is alkalmazott élelmiszerekre, például Olaszország és Spanyolország).

zöldségek

Szupercsökkentett ÁFA-kulcs vonatkozhat a zöldségekre és a gyümölcsökre – Fotó: Pixabay

Magyarország: 27-18-5 százalék

27 %-os ÁFA-kategóriába tartozik Magyarországon a legtöbb áru, és az alapvető élelmiszerek közül például a zöldségek és a gyümölcsök is.

18%-is ÁFA-kategóriába tartozik például a kenyér.

5%-os ÁFA-kategóriába tartozik például az élőállat, a hús, húskészítmények, orvosi eszközök, távhő és egyes vendéglátási szolgáltatások.

Kitekintés a többi európai országra, fókuszban az élelmiszer

A Fruitveb elemzésében azokat az országokat vette sorra, amelyek export-import szempontjából meghatározóak a magyar gazdaság számára.

Ausztriában az élelmiszerekre 10%-os ÁFA-kulcs alkalmazandó, az általános ráta 20%.

Szlovákiában egyes élelmiszereket 10, másokat az általános 20%-os ÁFA terhel. A zöldségek, gyümölcsök és gyümölcslevek ÁFA-kulcsa 10%.

Romániában 2019 óta kedvezményes, 5%-os kulcs vonatkozik az egészséges (és a tradicionális) élelmiszerekre, így a zöldségekre és gyümölcsökre is. Az általános ráta 19%.

Horvátországban 13%-os ÁFA terheli a zöldségeket és a gyümölcsöket, a húst és a halat, valamint a bébiételeket is. A tej és a kenyér 5%-os ÁFÁ-val terhelt.

Németországban a 19%-os általános ÁFA-kulcsot a koronavírus-járvány idején bevezetett korlátozások alatt 16%-ra csökkentették, az alapvető élelmiszereket terhelő 7%-os kulcs 5%-ra módosult.

Lengyelországban az általános ÁFA-kulcs 23%. A zöldségekre és a gyümölcsökre sokáig 8%-os ÁFA-kulcs vonatkozott, a koronavírus miatt 5%-ra csökkentették, majd most előrukkolnak a nulla százalékkal.

Olaszországban és Spanyolországban az általános ÁFA-mérték 21%, az alapvető élelmiszerek esetében azonban csak 4%.

Franciaország a 20%-os általános kulcs helyett 5,5%-kal adóznak a zöldségek és a gyümölcsök.

gyümölcsök

Olaszországban és Spanyolországban 4% a zöldségeket és gyümölcsöket terhelő ÁFA-kulcs – Fotó: pixabay

Hollandiában 21% az általános és 9% vonatkozik a zöldségekre és a gyümölcsökre.

Ukrajnában 20%, Oroszországban 10% a zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozó ÁFA-kulcs.

Szerbiában az általános 20%-os kulcs helyett 10%-os forgalmi adót vetnek ki a zöldségekre és gyümölcsökre, húsfélékre, halra és tojásra.

Ha a felsorolt országokat a zöldségekre és gyümölcsökre érvényes ÁFA-kulcs alapján szeretnénk sorrendbe tenni, a következő a rangsor:

1. Magyarország 27%

2. Ukrajna 20%

3. Horvátország 13%

4. Szlovákia, Ausztria, Oroszország és Szerbia 10%

5. Hollandia 9%

6. Franciaország 5,5%

7. Németország és Románia 5%

8. Olaszország és Spanyolország 4%

9. Egyesült Királyság, Írország és Lengyelország 0%

Fenyegető infláció

Az infláció mértéke egész Európában soha nem látott magasságokba emelkedett, és rendkívüli intézkedések bevezetésével igyekeznek csillapítani a hatásokat. Magyarországon legutóbb 6 élelmiszer esetében döntöttek arról, hogy három hónapos időtartamra befagyasztják a fogyasztói árakat. Lengyelországban februártól fél évig nullára csökkentik az élelmiszer, a földgáz és a trágyakészítmények áfáját a varsói kormány most elfogadott, második inflációellenes csomagja szerint.