Ezen gyomok fontossági sorrendjét alapul véve előretört a parlagfű a 2., a nagy széltippan a 3., mezei szarkaláb a 7., mezei árvácska a 13., pásztortáska a 14., parlagi pipitér a 16., borostyánlevelű veronika a 17., kék búzavirág a 20. helyre az őszi búzában.  Ezek a vizsgálati eredmények is azt támasztják alá, hogy a parlagfű elleni gyomirtó szeres kezelést ma már nemcsak a kapás kultúrákban és a tarlón kell elvégezni, hanem a kalászos növényekben alkalmazott technológia kiválasztásakor is figyelembe kell venni. A parlagfű T4-es, tavasszal csírázó nyárutói egyéves gyom, így a kalászos gabonák tavaszi gyomirtásakor általában még nem jelenik meg. Ezért a permetezőszer kiválasztásakor fontos, hogy talajon keresztüli tartamhatással is rendelkezzen, ezáltal a később és folyamatosan kelő parlagfű csírázását is meggátolja.

 


Logran 20 wg – biztonságot nyújt, szabadságot ad


A Logran 20 WG hatóanyaga a triaszulfuron kettős, levélen és talajon keresztüli hatással rendelkezik.
Talajon keresztüli tartamhatása hosszú ideig megmarad. A hatóanyag vízoldékonysága optimális, ezért a gyomok csírázását gátló képességét viszonylag kevés bemosó csapadék hatására is kifejti, ami biztonságot nyújt a felhasználónak. A talajrészecskékhez való kötődése erős, így hosszú, talajon keresztüli tartamhatással rendelkezik. Magról kelő kétszikű gyomok, nagy széltippan elleni gyomirtó képessége az egész tenyészidőszakra kiterjed, őszi használata esetén nincs szükség újabb, tavasszal elvégzett gyomirtásra, ami szabadságot ad a gazdának.


A Logran őszi kipermetezése az egyik leghatékonyabb megoldás az ősszel csírázó, kora tavasszal virágzó T1, T2 gyomok elpusztítására. Nagy széltippan ellen a Logran őszi felhasználása megbízható hatású és a posztemergens egyszikűirtó szerekhez képest sokkal olcsóbb megoldást jelent. A széltippan csírázását gátolja, 2–3 leveles koráig – azaz gyökérváltásig – hatékonyan irtja. A széltippannal erősen fertőzött területeken elsősorban a preemergens felhasználás ajánlott.
Hatékonyságát az alacsony hőmérséklet nem befolyásolja, fagymentes napokon bármikor kipermetezhető. Tavaszi felhasználása nincs a kalászos gabona fenológiájához kötve, bokrosodás után is kijuttatható a kultúrnövény károsodása nélkül. A Logran alkalmazása esetén a betakarítást követően a tarló kevésbé gyomosodik fel, hatékony eszköze a parlagfű elleni gyomirtási technológiának


A Logran adagja ősszel, őszi búzában, őszi árpában* kelés előtt 75 g/ha, korai posztemergensen 60–75 g/ha. Tavasszal minden kalászosban 3 leveles állapottól a gyomok fejlettségétől függően 40–50 g/ha. A gyomok kelése utáni kezeléshez Fix Pro hatásfokozó szerrel történő együttes alkalmazása szükséges, amit a Logran mellé a Syngenta térítésmentesen bocsát rendelkezésre.
Több éves vizsgálataink eredményeként és a hatósági engedély alapján biztonsággal kijelenthető, hogy a fentiekben megadott felhasználási javaslat alapján, a betakarítás után kalászos növények, és a következő évben szántást követően kukorica, napraforgó kockázat nélkül termeszthető. 6,5 pH-értékű vagy ennél savasabb talajok esetén az engedélyezett dózisban kijuttatott Logran után őszi káposztarepce a fitotoxicitás veszélye nélkül vethető.


Kurtz György
Syngenta Kft.