Az angol király, III. Károlyé az Egyesült Királyság legnagyobb bioélelmiszer- és italgyártó cége. A környezetvédelmi aktivizmusáról ismert – akkor még – wales-i herceg 1990-ben alapította a Duchy Originals márkát. Az alapanyagokat szolgáltató birtokon 1985 óta zajlik organikus termelés.

Károly, a biogazda

Wales-i hercegként egy ideje készült a trónra lépésre, de nem fecsérelte el az idejét addig sem. Környezetvédelmi tevékenysége mellett a fenntartható, ökologikus gazdálkodás felé fordult a 80-as években, amikor még nagyrészt mindenki az intenzív mezőgazdaságot tartotta jónak. Ugratták is eleget az olyan biodinamikus módszereiért, mint például az ültetés holdciklushoz igazítása, egy idő után azonban már átvettek tőle gyakorlatokat.

Lenyűgözik az olyan társadalmi berendezkedések, ahol az emberek harmóniában élnek a természettel úgy, hogy gondosan, felelősen használják az erőforrásokat. Nem csak családi vonatkozása miatt, hanem ezért is nagyon szereti Erdélyt, házai is vannak Zalánpatakon.

Károly, az üzletember

1990-ben alapította a Duchy Originalst, mely a herceg birtokain készült termékeket forgalmazza, nagyrészt organikus élelmiszereket. Az első nagyobb sikert 1992-ben egy gabonakeksz hozta, azóta az ország egyik egnagyobb bioélelmiszer- és italgyártójává vált. Az elejétől kezdve kimondott cél volt a kis- és közepes gazdák segítése, ráadásul a teljes profitot jótékony célokra fordítják.

Eleinte a márka termékeit luxuscikkeket forgalmazó boltokban lehetett kapni (például a Harrods vagy a Fortnum & Mason). A sikereken felbuzdulva sokat fektettek abba, hogy az amerikai piacra betörjenek, azonban ezt rosszkor, a globális pénzügyi válság idején tették. A csődközeli állapot feloldásaként kötöttek szerződést a Waitrose üzletlánccal, ami 2010 óta legnagyobb forgalmazója a Duchy Originals termékeknek. Ezáltal szélesebb réteghez is eljutnak a termékek, de azért a Waitrose is felső kategóriásnak számít.

A cég adózás előtti eredménye a tavaly márciussal záródó pénzügyi évben 3,6 millió font volt. Azonban a jövedelmező vállalkozásból azonban az alapító soha semennyi nyereséget sem vett ki, a teljes profitot jótékony célokra fordította.

Károly, a király

A várakozások szerint a Károly trónra lépésével a vállalkozást legidősebb fia, Vilmos herceg veszi majd át. Nem tudni, hogy őt is annyira érdekli-e a biogazdálkodás, mint az apját, de sok időt töltött a gazdaságban, és a Cambridge-i Egyetemen tanult agrármérnöknek.


40 év után 2020-ban székhelyet változtatott a gazdaság: a Highgrove major lejáró bérleti szerződését nem újította meg Károly, számolva azzal, hogy belátható időn belül királlyá koronázzák, azonban a biogazdálkodást folytatja Sandringham-ben.

Forrás: VG.hu; képek: Pixabay