Nagy István az RTL-nek azt mondta, szerinte csak be akarnak spájzolni a vásárlók, mert félnek, hogy véget fog érni az „akció".

krumpli

A magyar termelésű krumpli januárra egyébként is minden évben elfogy – fotó: pixabay.com

Olyan árat határoztak meg, ami senkinek sem fáj

Nagy István agrárminiszter az RTL Híradónak adott interjújában elmondta, hogy nem tart áruhiánytól az üzletekben.

Szerinte, amit most látni az kizárólag csak az emberek „lelkesedésének" tudható be - csak be akarnak spájzolni, mert azt gondolják, hogy „hamar véget fog érni ez az akció" és az adott termék elfogy a boltokból.

Elmondta azt is, hogy a krumpli és a tojás esetében olyan árat határoztak meg, ami senkinek sem fáj.


A piacon nincs érvényben a tojásra és krumplira kivetett árstop

Nem tart attól, hogy a burgonya eltűnne az üzletek polcairól, noha a magyar termelésű krumpli  januárra egyébként is minden évben elfogy, mert nincs olyan kapacitás, amivel hosszú távon tárolni lehetne azt.

A miniszter nem tart attól sem, hogy a termelők az áruházláncok helyett majd a piacra viszik a termékeiket, hiszen ezeken a helyeken nincs érvényben a tojásra és krumplira kivetett árstop.

Ezt azzal indokolta, hogy mindenkinek megvan a maga standja és a vásárlók is azoktól veszik a terméket, akiket ismernek.

tojás

A piacokon minden korábbinál drágább lehet a tojás és a burgonya – fotó: pixabay.com

A GKI másképp számol

Az RTL Híradónak a GKI-nál nem így számoltak. Arra a megállapításra jutottak, hogy az árstop következtében a boltokban hiány lehet tojásból és krumpliból, míg a piacokon minden korábbinál drágább lesz a két termék.

Nagy István arról is beszélt, hogy összességében 1 százalékot csökkentenek az infláción az ársapkák, viszont a GKI számításai szerint a krumplira és a tojásra vonatkozó árkorlátozással havonta mindössze egy-két rántotta árát, úgy 4-500 forintot lehet majd megtakarítani.