Az egyre sokasodó időjárási anomáliák is arra ösztönöznek minket gazdálkodókat, hogy ne bízzuk a termésünket- és bevételünket a természetre, inkább biztosítsuk be a megélhetésünket, amennyire csak lehetséges.

A mezőgazdaság kockázatos világában az egyik ilyen garancia, a díjtámogatott biztosítás lehetősége.

Sok gazdálkodó nem tudja, hogy miért olyan kedvező díjtámogatásban részesíthető mezőgazdasági biztosítást kötni, pedig 2016. május 31-ig, akár 65%-os támogatással is igénybe vehetők ezek a szolgáltatások. A téma körbejárásához Kókai Gáborral, a Generali Biztosító mezőgazdasági biztosítási csoportvezetőjével beszélgettünk.

Mi a legfontosabb érv a díjtámogatásban részesíthető mezőgazdasági biztosítások mellett?

Kókai Gábor: Ma Magyarországon a különböző mezőgazdasági erőforrások több mint fele nem biztosított, pedig aki nem rendelkezik valamilyen biztosítással, az a kárenyhítési alapból járó kártérítésnek is csak a felét kaphatja meg.

Az idei április végén tapasztalt extrém időjárási körülmények miatt ajánlott számításba venni, hogy talán a nyár – jégesők tekintetében – majd az ősz is hasonló módon próbára teszi az agrárszektort. Az őszi fagykárok jellemzően a másodvetésű csemegekukoricát, a zöldbabot és a paprikát érintik, – de az aránytalan csapadékeloszlásról is beszélhetnénk fenyegető tényezőként...

A gazdáknak ezért érdemes már most megfontolniuk a kritikus növénykultúrák biztosítását, hogy elkerüljék a most tavasszal bekövetkezett fagyhoz hasonló jelentős káreseményeket.

biztosításHogyan változott az elmúlt években a magyar gazdák kockázattudatossága, mire érdemes felhívni a termelők figyelmét?

Kókai Gábor: A számok azt mutatják, hogy érdemes előre gondolkodni: 2012 óta – amióta támogatás igényelhető erre a biztosításra – jelentősen megnőtt a mezőgazdasági biztosítások kihasználtsága. A kezdeti 600-ról 2015-re körülbelül 2500-ra emelkedett azok száma, akik díjtámogatott biztosítást kötöttek a Generalinál.

Az elmúlt években azonban azokon a területeken, amelyeket nem érintettek a viharok, csökkent a kockázattudatosság: sokan inkább a kisebb ráfordítást választják, és a tapasztaltak alapján csak a rizikósabbnak ítélt növényeiket vonják fedezet alá. Azonban a Generali a teljes gazdaságra is kínál védelmet, ami a termelő egyéni igényei szerint állítható össze: a növényektől kezdve az állatokon át egészen a mezőgazdasági vagyontárgyakig.

Miután komplexen kezeljük a kockázatokat, ezért a díjak is az egyéni igényekre optimalizálva kerülnek megállapításra.

Az eddig bizonytalan gazdálkodóknak most érdemes lépniük: ugyanis, ha 2016. május 31-ig megkötik a díjtámogatásban részesíthető mezőgazdasági biztosításukat a Generalinál, igénybe vehetik a díjtámogatást, ami 4 milliárd forint támogatási keret mértékéig kapható 2016-ban, és maximálisan 65% lehet.

Ez pontosítva azt jelenti, hogy a termelő 30-65% közötti összeget mindenképpen visszakap, ami az agrárbiztosítások történetében, ettől az évtől kezdve páratlanul jó lehetőséget jelent.

Milyen plusz szolgáltatásokat nyújt a Generali Biztosító?

Kókai Gábor: Új kockázati körök kerültek be, amelyek után szintén fizet a társaságunk, – ilyenek bizonyos tűzkárok és földcsuszamlásból eredő károk helyreállításának biztosításai.

Konkrét példákkal szemléltetve, ha egy gép bennég a szántón, ennek a kimentési költsége is ide tartozik, – vagy a földcsuszamlás kráterének behordási költségeibe is beszáll a biztosító.

Még sok ilyen apró pluszszolgáltatást tudnék ide felsorolni, de hadd emeljem ki a következőt, ami a viharkárokat érinti: a viharkárok esetében az általánostól (20m/sec) eltérően a Generali 15m/sec szélerősségtől biztosítja károsultjait.

Fontosnak tartom megemlíteni még, hogy a Generali  komoly mezőgazdasági tudásbázissal rendelkező szakértőkkel dolgozik, akik a bekövetkezett károkat a legnagyobb hozzáértéssel bírálják el.

Hogyan fokozta az agrárbiztosítások iránti kedvet a Generali Biztosító?

Kókai Gábor: Folyamatosan szem előtt tartva a gazdák igényeit és a kockázatokat, igyekszünk ezeknek megfelelően fejleszteni biztosításainkat beleértve a kedvezőbb díjszabást is. A leginkább jellemző kockázatokra, így a jég- és tűzkárra például már hektáronként 2-3 ezer forintért köthető biztosítás. 

A gazdálkodók leggyakrabban emlegetett kifogása, hogy drágák a biztosítások. – Mi ezzel szemben úgy gondoljuk, hogy a biztosítás a gazdálkodás egyik legfontosabb és legkisebb költséggel járó eleme. Ez, mint tudjuk, töredékét jelenti a többi, művelés során jelentkező, hektárokra vetített költségeknek.

Alapvetően javuló kockázattudatosságot tapasztalunk, amely részben a lassan végbemenő generációváltásnak is köszönhető, ugyanakkor általánosan is nagyobb nyitottságot tapasztalunk a biztosítások iránt.

A Generali biztosítási konstrukciói maximálisan személyre szabhatóak, így a legkisebb üzemméretben termelők számára is megtaláljuk a számukra legkedvezőbb megoldásokat.

Hol találkozhatnak legközelebb személyesen a gazdálkodók a Generali Biztosító munkatársaival?

Kókai Gábor: A gazdálkodók számára nagyon fontos a személyes kapcsolattartás- és találkozás lehetősége. Éppen ezért a nagyobb mezőgazdasági kiállításokon személyesen képviseljük társaságunkat. Büszkék vagyunk arra, hogy a Contivo programnak is tagja vagyunk.

Májusban, a hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon is ott leszünk természetesen és a kiállításon is aktuális megoldásokkal várjuk meglévő és leendő partnereinket.

További információkért látogasson el a www.generali.hu weboldalra!