A 64 oldalas folyóirat évente kétszer jelenik meg, elsősorban Kelet-Közép-Európában és Dél-Kelet-Európában. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy a régiók kapcsolatot teremtsenek egymással, valamint könnyen tájékozódjanak az új, eredményes kutatásokról. A kiadvány a „Közös Agrárpolitika” és az „Európa 2020” prioritásait is taglalja.

„A Studies in Agricultural Economics tematikus száma olyan külföldi és hazai cikkeket tartalmaz, melyek azt szemléltetik, hogyan lehetnek fenntarthatók és élhetőek a vidéki térségek. Olyan jellegű javaslatokat is magába foglal, amelyek illusztrálják, hogy mindez hogyan illeszthető be az EU vidékfejlesztési politikájába és programjaiba. Véleményünk szerint ezzel a témával az irodalom még ma sem foglalkozik kellőképpen, de ez a tematikus szám is segít a helyzetet orvosolni”- nyilatkozta Dr. Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutató Intézet főigazgatója.

Mivel az Európai Uniónak célja a Közös Agrárpolitika, az összefüggő nemzeti álláspont megalapozása, továbbá a versenyképesség és a jövedelem fejlődésének javítása, a kutatásokról beszámoló kiadvány számos területen segítséget nyújt. A folyóirat tartalmaz továbbá agrárpolitikai elemzéseket, valamint ismertetőket az agrárgazdasággal, vidékfejlesztéssel és egyéb mezőgazdasági termeléssel, versenyképességgel, környezeti erőforrás gazdálkodással, élelmiszerlánc gazdálkodással, a piacokkal, a marketinggel és a nemzetközi kereskedelemmel kapcsoltban.

A cikkek angol nyelvű megjelenése elősegíti a magyar kutatómunkák hírének nemzetközi ismertségét. A kiadvány szerzői bíznak abban, hogy a szakmai folyóirat hatása hosszútávon érezhető lesz, elősegítik a magyarországi vidéki térségek fejlődését, valamint erősödik a régión belüli vidékfejlesztésben érintettek közötti kooperáció.

A szakmai kiadvány, mint támogatott projektötlet, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének értékelése és javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában, a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságának jóváhagyásával valósult meg.

Darányi Ignác Terv

Az európai uniós fejlesztési és nemzeti költségvetési forrásokat is felhasználó Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Programját azért indította útjára 2012-ben a magyar kormányzat, hogy több átfogó, egymással szorosan összefüggő területen – agrár- és élelmiszergazdaság, vidékfejlesztés, környezet- és természetvédelem – támogassa a vidéki Magyarország fejlődését.
A Darányi Ignác Terv kiemelt célkitűzései közé tartozik a vidék népességmegtartó és foglalkoztatási erejének, valamint a magyar mezőgazdaság versenyképességének növelése annak érdekében, hogy minél több és jobb minőségű élelmiszert állítsanak elő a magyar termelők. 
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében összesen mintegy 1300 milliárd forintnak megfelelő támogatás került-kerül felhasználásra a vidéki élet minőségének javítására.
A Darányi Ignác Tervről további információkat a www.umvp.hu weboldalon találhat!