December hatodikával tizenhárom hónap után mindenkinek véget ér az üzemanyagárstop  - jelentette be Gulyás Gergely kedden késő este a kormányinfón. A kormány elismerte, hogy a mára már fenntarthatatlanná vált üzemanyagárstop kivezetésével magasabb lesz az infláció is, de azt nem mondták el, hogy szerintük mennyivel. A penzcentrum.hu négy szakértőt is megkérdezett arról, hogy mi várható ezután. Vajon végleg elszabadul az infláció?

üzemanyag

A benzinár emelkedése követketében az infláció is tovább emelkedik majd – fotó: pixabay.com

Nehéz megmondani mikorra stabilizálódik a piac

Nem okozott komoly meglepetést a kormány döntése az üzemanyagárstop kivezetésével kapcsolatban, amire Gulyás Gergely kancelláriaminiszter kormányinfón tett bejelentése szerint az orosz kőolajra kivetett szankciók miatt volt szükség. Igaz, a kisebb benzinkutak az árstop kezdetétől kifejezték aggodalmukat, Hernádi Zsolt, a Mol elnöke pedig hónapok óta vészjósló nyilatkozatokat tett az árplafon negatív hatásaival kapcsolatban.

Gulyás Gergely egy kérdésre válaszolva hozzátette, hogy a kormány számolt azzal, hogy a benzinár emelkedése követketében az infláció is tovább emelkedik majd, azaz az intézkedés azoknak is érezhető lesz, akik soha nem tankolnak. Az infláció emelkedésének mértékéről a megkérdezett elemzők válaszaiból kaphatunk választ arra a kérdésre, hogy mi várható a jövőben.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára elmondta, biztos abban, hogy az ellátási gondok nem szűnnek meg egyik percről a másikra, de a nyomás enyhülni fog. A főtitkár szerint bár jó, hogy visszaállt a piaci ár, de azt nehéz megmondani, hogy a piac mikor stabilizálódik.

"Ezt nagyon nehéz megmondani, de az biztos, hogy átmenetileg még nem a normális piaci hatások jelentkeznek majd a hazai benzinkutakon, ennyi idő után biztosan kell majd némi "fellélegzés", és akkor gyűrűzik majd be ide is véglegesen a piaci árképzés. Újra fel kell építeni az importot, biztosítani az ellátás régi zökkenőmentességét - azt szokták meg az autósok, hogy ha valami van is a nemzetközi olajpiacon, azt ők annyira nem érzik, hiszen mindig volt itthon annyi tartalék, hogy az itthoni ellátás zavartalan legyen, de ez a tartalék most nincs meg. Legelőször azt a benzint importáljuk majd, ami a környező országban elérhető"

- mondta Grád Ottó. Hozzátette: a benzinár emelkedését az inflációs értékekben nem azonnal fogjuk észleli, de az árakba egészen biztosan be fog épülni - sok múlik az euró vagy a dollár árfolyamán és más tényezőkön is.

2,5 százalékkal is megnövelheti az áremelkedést

A K&H elemzője, Németh Dávid szerint hivatalosan most lett vége a benzinárstopnak, ám a piaci ár egy része a gazdaságba már korábban bekerült, miután a kormány a céges autóktól a hatósági áras üzemanyag tankolásának a lehetőséget már a nyáron elvette. Számításai szerint a piaci üzemanyagár az inflációs adatokba való begyűrűzése nem várja meg 2023-at.

"Mivel a nyár vége óta a céges autók már nem tankolhatnak hatósági áron, így azért a gazdaságba már került be piaci áron eladott benzin, az már egy másik kérdés, hogy pontosan mennyi. Most kikerült azonban két újabb csoport a körből, pontosabban a taxisok és a mezőgazdaságban dolgozók is, így ebben a szegmensben biztos vagyok benne, hogy áremelésre kell számítani, hiszen a benzin hirtelen az ő számukra is negyven százalékkal lett drágább a régi árhoz képest. Fontos tudni azt is, hogy a KSH "inflációs kosarában" a benzinár 6 százaléknyi súllyal jelentkezik, ha pedig elvégezzük azt a számítást, hogy mennyi 40-szer 0,065%, akkor megkapjuk, hogy 2,5 százalékot fog csak a benzinár lökni az infláción. Ennél rosszabb hír, hogy ebből két százalékot már decemberben érezni fogunk, a maradék felet pedig majd januárban, tehát még át is húzódik a benzinár miatti inflációs nyomás a következő naptári évre"

- fogalmazott a K&H elemzője.

infláció

Most kikerült két újabb csoport a körből: a taxisok és a mezőgazdaságban dolgozók is – fotó: pixabay.com

Be fog gyűrűzni az árakba, hogy az üzemanyagok ára folyamatosan változik

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője szintén két százalék körüli áremelkedéssel számol, aki szerint valós lehet az egy-két hónapos piaci visszarendeződés.

"Azt várom az árstop végétől, hogy a kis, független kutak is összeszedik magukat, ráadásul jön az import benzin, de biztosan kell majd egy kis idő, mire megtörténik a teljes visszarendeződés. Az inflációs nyomást, az emelkedés mértékét nagy pontossággal igen nehéz megjósolni, de kétségtelen, hogy be fog gyűrűzni az árakba az, hogy a benzin ára folyamatosan változni fog. Szerintem két százalék körüli lesz az az érték, amivel az inflációt "meglöki" a benzinárstop kivezetése, de inkább arra számítok, hogy a januári adatokból látszik majd ez jobban. Fontos ugyanis tudni, hogy a KSH minden hónap huszadik napjáig gyűjti az adatokat, majd ezt feldolgozva kapjuk meg az inflációs rátát a következő hónap elején: mivel a benzinárstopnak hatodikán lett vége, mindössze két hétig tankolnak decemberben az emberek piaci árú benzint, vagyis a decemberi statisztikában még kevésbé látszik majd, mennyivel drágította meg az életünket az újra piaci áron kapható benzin"

- mondta Virovácz Péter, az ING vezető elemzője.

vásárlás

Az inflációs nyomást, az emelkedés mértékét nagy pontossággal igen nehéz megjósolni, de kétségtelen, hogy meg fog jelenni az árakban – fotó: pixabay.com

Akár még a 26 százalékot is elérheti az infláció

Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője az eddigieknél is nagyobb mértékű emelkedést vár a üzemanyagárstop kivezetése utáni időszakban, de szerinte nem egyedül a üzemanyagárstop vége lehet az áremelkedések indikátora, nagyon sok múlik a többi körülményen is.

"Mindeddig 23 százalékos áremelkedéssel számoltam, de most, hogy a benzinársapka megszűnt, szerintem fel kell készülnünk a 26 százalékos adatra a decemberi hónapra vonatkozóan. Persze nem kizárólag ezen múlik: én például bízom abban, hogy még az idén meglesz a megegyezés az uniós pénzekről, illetve nyilván sok múlik most is az eurónak a forinttal szembeni árfolyamán is. Összességében persze elmondható, hogy bizony érezni fogjuk a mindennapi árakban is a benzinárstop megszüntetését"

- mondta Török Zoltán.

Az elemzők 2-3 százalék körülre teszik azt az értéket, amennyivel az infláció az üzemanyagárstop vége után magasabb lehet.  Mindannyian egyetértettek abban, hogy az árstop már nem volt tovább tartható.

Már csak egy kérdés van: vajon mikor következnek az élelmiszerek - például a tojás, a cukor, a tej vagy a csirkehús - melyeken szintén árstop van - és mennyibe fognak kerülni azok a termékek, melyek az üzemanyaghoz hasonlóan a mindennapi élet szerves részét jelentik mindannyiunknak?