Szingapúr egykori legnagyobb börtöne helyén most 8.000 m2-es városi farm működik, amelyet „Ehető Kertvárosnak” (Edible Garden City) neveznek – olvashatjuk a hortidaily.com, angol nyelvű hírportálon.

A 2012-ben létesített „kert” volt a városállam első kísérlete arra, hogy az élelmiszer önellátottságot elmozdítsa a holtpontról. Korábban ez a törpeállam a teljes élelmiszer-szükségletének mintegy 90 százalékát 170 különböző országból volt kénytelen beszerezni. A koronavírus járvány ráébresztette az országot arra, mennyi sebezhető pontja van az élelmiszer importtól való függőségnek és ez megakadályozhatja a váratlan eseményekre való megfelelő felkészülést.

Friss zöldségek

Friss és színes zöldségek – Fotó: pixabay.com

Mindezek hatására hirdette meg a Szingapúri Élelmiszer Ügynökség (SFA) a „30 x 30 kezdeményezést”, amely szerint az ország 2030-ig az élelmiszer önellátottság 30 százalékra történő emelését tűzte ki célul. Emellett az ország kormánya a lakosságot is arra ösztönzi, hogy hozzanak létre kisüzemeket, többek között egy-egy étterem szükségleteinek kielégítésére.

Szingapúrban jelenleg 220 kisgazdaság működik, amelyek az ország belső igényeit levélzöldségekből 14, tojásból 26, halakból pedig 10 százalékban biztosítják.