Újra járnak a hajók

Hét hajó indult el gabonával Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből azóta, hogy Oroszország szerdán felújította részvételét a gabonakiviteli megállapodásban - jelentette csütörtökön az Anadolu török állami hírügynökség, Hulusi Akar török védelmi miniszter szavait idézve.

Akar beszámolója szerint a gabonafolyosón eddig 426 hajó hagyta el Ukrajnát, több mint 9,7 millió tonna gabonával.

Az egyezmény augusztus 1-jén lépett hatályba, miután július végén Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ képviselői aláírtak két dokumentumcsomagot. A megállapodást aláíró felek szerint a csomag célja a globális élelmezésbiztonság szavatolása.

Hat hajó indult el gabonával Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből azóta, hogy Oroszország szerdán felújította részvételét a gabonakiviteli megállapodásban.

Hat hajó indult el gabonával Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből azóta, hogy Oroszország szerdán felújította részvételét a gabonakiviteli megállapodásban - jelentette csütörtökön az Anadolu török állami hírügynökség, Hulusi Akar török védelmi miniszter szavait idézve. Kép: Wikimedia

Az egyezmény hatálya: november 19

Ezzel kapcsolatban a török védelmi miniszter azt mondta, hogy a megállapodás meghosszabbítását illetően a Recep Tayyip Erdogan török elnök által kijelölt keretek között összpontosítják törekvéseiket.
Moszkva a hét végén függesztette fel az egyezményben való részvételét, miután Szevasztopolnál szombaton légi és tengeri dróntámadás érte az orosz flotta hajóit és civil tengeri szállítóeszközöket. Az orosz védelmi minisztérium szerint a támadást az ukrán fegyveres erők hajtották végre, brit segédlettel.

Szerdán aztán az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy Oroszország ismét részt vesz a megállapodás végrehajtásában, mivel megfelelő biztonsági garanciát kapott.

A tárca szerint "az ukrán fél hivatalos biztosítékot adott, hogy a tengeri humanitárius folyosót csak a fekete-tengeri kezdeményezés rendelkezéseivel összhangban fogják használni". Kijev az ENSZ és Törökország közreműködésével szerdán juttatott el írásos garanciákat a Közös Koordinációs Központhoz arra vonatkozóan, hogy a fekete-tengeri gabonafolyosót és az ukrán kikötőket nem használja fel Oroszország elleni katonai akciókra.

Csütörtökre virradóra

Az orosz delegáció újrakezdte a munkát a Fekete-tengeri gabonaüzletet irányító Közös Koordinációs Központban (JCC) Isztambulban, és csütörtökön csatlakozott a hajók ellenőrzéséhez – közölte ma a központban működő ENSZ-titkárság. A Reuters jelentése szerint az ellenőrzések alatti sorban állás jelentősen lecsökkent, jelenleg több mint 120 hajó várja az engedélyt, főleg azok, melyek Ukrajna felé tartanak.

Oroszország sürgette az Egyesült Nemzetek Szervezetét, hogy az segítsen teljesíteni a megállapodás azon részeit, amelyek célja az orosz élelmiszer- és műtrágyaexport megkönnyítése.

A Reuters értesülései szerint Moszkva világossá tette, hogy nem hiszi el, hogy eleget tettek volna annak biztosítására, hogy hatalmas volumenű élelmiszer- és műtrágyatermelését exportálhassa, annak ellenére, hogy az inváziójára válaszul bevezetett nyugati szankciók sújtják őket.

"Továbbra sem látunk semmilyen eredményt a második szempontot illetően, ami az orosz műtrágya és gabonaexport előtti akadályok elhárítása lenne"

- mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a jordániai Ammanban tartott sajtótájékoztatóján. „Ismét felszólítottuk az ENSZ főtitkárát, hogy tegyen eleget kötelezettségeinek, melyeket a saját kezdeményezésére vállalt" – tette hozzá Lavrov. Azt is elmondta, a helyzetet "a nagyon közeli jövőben" meg kell oldani. "Ha a szóban forgó műtrágya és gabona mennyiségéről beszélünk, akkor ezek az orosz oldalon összehasonlíthatatlanul magasabbak, mint az ukrán oldalon" - panaszolta fel Lavrov.

Nincs is szankcionálva, mégsem megy

Az orosz mezőgazdasági export nem esik kifejezetten az Ukrajna februári lerohanása óta bevezetett szankciók hatálya alá, de Moszkva szerint súlyosan hátráltatják őket a pénzügyi, logisztikai és biztosítási szektorra bevezetett korlátozások.

Ukrajna nem tett olyan új kötelezettségvállalásokat, amelyek túllépnek a júliusban aláírt megállapodás keretein belül, amelynek célja a fekete-tengeri kikötők gabonaexportjának felszabadítása az orosz invázió után

- közölte csütörtökön az Ukrán külügyminisztérium szóvivője. A Reuters jelentése szerint Oleg Nikolenko a Facebookon azt írta, hogy Ukrajna soha nem használta katonai célokra a fekete-tengeri gabonafolyosót, és nem is állt ez a szándékában. Oroszország tegnap megkísérelt visszatérni a megállapodáshoz, miután Ukrajnától garanciákat kapott a fekete-tengeri flotta elleni hétvégi támadást követően Szevasztopolnál.

A Reuters jelentése szerint az ellenőrzések alatti sorban állás jelentősen lecsökkent, jelenleg több mint 120 hajó várja az engedélyt, főleg azok, melyek Ukrajna felé tartanak.

A Reuters jelentése szerint az ellenőrzések alatti sorban állás jelentősen lecsökkent, jelenleg több mint 120 hajó várja az engedélyt, főleg azok, melyek Ukrajna felé tartanak. Kép: Wikimedia

Csütörtökre már hét mezőgazdasági termékeket szállító hajó hagyta el az ukrán fekete-tengeri kikötőket, egy nappal azután, hogy újraindult az ukrán élelmiszerek külpiacra juttatását célzó gabonaügylet – közölte az Ukrán infrastrukturális minisztérium. A Reuters további részletek említése nélkül azt írta, hogy a minisztérium tájékoztatása szerint a hajók 290 000 tonna élelmiszerrel voltak megrakva, és európai és ázsiai országok felé tartottak.

Vacilál a Kreml

A Kreml csütörtökön közölte, hogy a jelenlegi, novemberi lejárati dátumon túl nem kötelezte még el magát a fekete-tengeri gabonaüzletben, amely megszabadította Ukrajna gabonaszállítmányait a fekete-tengeri kikötők orosz blokádja alól. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak azt mondta, Oroszországnak még mindig fel kell mérnie, hogy a megállapodás működik-e, mielőtt döntést hozna részvétele meghosszabbításáról.

Zelenszkij is megszólalt

És azonnal az orosz agresszió kudarcának minősítette Putyin pálfordulását az ukrajnai gabonaegyezményt illetően. Ukrajna és az egész világ „jelentős diplomáciai eredményeként" üdvözölte a fordulatot, melyet követően Oroszország ismét csatlakozott az ENSZ által támogatott gabonaexport-megállapodáshoz, mindössze néhány nappal azután, hogy a Kreml kilépéssel fenyegetőzött.

„A gabonaexport-kezdeményezés megvalósítása folytatódik"

– mondta szerda esti beszédében Zelenszkij. Oroszország először azt mondta, hogy feladja a közvetített megállapodást, miután drámai dróntámadást hajtottak végre hadihajói ellen Szevasztopol kikötőjében. „Garanciat és biztosítékot követeltünk az ukrán részről arra vonatkozóan, hogy semmi ilyesmi nem fog újra megtörténni, hogy a humanitárius folyosókat ne használják fel katonailag" – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a koordinációs tanácsával szerdán tartott videomegbeszélésen.

Zelenszkij azonban kijelentette, hogy a Kreml garanciákra vonatkozó felhívása „az orosz agresszió kudarcát mutatja", megjegyezve: „az orosz zsarolás nem vezetett sehova". Nyolc hónapos háború után „a Kreml azt mondja, hogy biztonsági garanciákat követeltek Ukrajnától" – mondta.

„Kétszázötvenkét nappal ezelőtt Oroszország biztonsági garanciákat követelt az Amerikai Egyesült Államoktól"

- vélekedett Zelenszkij.

(Forrás: Reuters, Guardian, MTI)