A precíziós betakarítási technológiák globális piaci értéke 2019-ben 11,6 milliárd dollárt képviselt, amely összeg 2027-ig – évi 8,6 százalékos ütemben emelkedve – várhatóan eléri a 22,9 milliárd dollárt – írja a grandviewresearch.com.

A piaci részesedés legnagyobb hányadát az önvezető kombájnok teszik ki (a kép illusztráció) – fotó: Pixabay

Ennek a fejlődésnek a legfontosabb mozgatórúgója a vezető nélküli kombájnok és a robotok, illetve távérzékelési eszközök és szenzorok, 3D felvevő kamarák, valamint az automata üvegházi berendezéseknek a növekvő kereslet által diktált, fokozódó alkalmazása. Emellett jelentős szerepet játszik az a tény is, hogy a megfelelően képzett és magas költségekkel járó munkaerő hiányát elsősorban az ilyen gépek tudják pótolni.

Jelenleg a betakarító kombájnok képviselik a piaci értéknek mintegy 70-75, az időszak végén pedig 55-60 százalékát. A szupermodern betakarító gépek legnagyobb jelentősége azonban abban áll, hogy azok számottevően javítják a mezőgazdasági munka hatékonyságát, és megnövelik az egységnyi területről lehozható terméseredményt, ami elengedhetetlenül szükséges a Föld 2050-ig mintegy 30 százalékkal gyarapodó népességének élelmiszer-ellátásához.

A betakarítás hatékonyságát számottevően megnövelő, precíziós technológiai eszközök gyártásában és alkalmazásában jelenleg Észak-Amerikáé a vezető szerep, a leggyorsabb ütemű fejlődés viszont Ázsia csendes-óceáni térségeiben tapasztalható. Afrika viszont egyelőre jelentősen le van maradva az említett régiók mögött.