A bogyós gyümölcsök sok C- és B-vitamint tartalmaznak, ezért nagyon egészségesek, de csak rövid ideig, mintegy 3 napig tarthatók el hűtőszekrényben. Éppen ezért a fogyasztók közül sokan már eleve a boltokban kapható gyorsfagyasztott változatokat választják. Azt azonban kevesen tudják, hogy a nem megfelelően kezelt gyümölcsök vírus- és fertőzésveszélyt hordozhatnak – írja a ruhr24.de, német hírportál.

bogyós gyümölcsök

Felhasználás előtt ajánlott megforralni a fagyasztott bogyókat – fotó: Pixabay

Több vizsgálat kimutatta ugyanis, hogy a bogyós gyümölcsökben lévő kórokozók (vírusok) a fagyasztást túlélhetik, illetve a feldolgozott termékekbe (szörpök, fagylaltok, cukrásztermékek, stb.) is átkerülhetnek, és különböző emésztőrendszeri betegségeket okozhatnak.

A fagyasztott bogyókat nem szabad egyből felhasználni. Még a gyümölcs megolvasztása sem elegendő az esetleges baktériumok és vírusok elpusztításához. Mivel a vírusok nagy része 20–60 Celsius fokos hőmérsékleten képesek túlélni, érdemes a bogyókat fogyasztás előtt néhány percig forralni. Ez a módszer különösen ajánlott veszélyeztetett fogyasztói csoportok, például kisgyermekek, idősek, valamint terhes nők számára.