A tudósok intenzíven keresik azokat az élelmiszer-termelési módszereket, amelyekkel a környezet jóval kisebb terhelése mellett lehetne előállítani a mezőgazdasági termékeket. Jelen állás szerint erre a legalkalmasabb a vertikális farmgazdálkodás, ami a következő években a tudományos próbálkozás fázisából átléphet a vállalati innováció szakaszába – írja az mfor.hu.


A Research Nester kutatóintézet szerint 2035-re a vertikális farmok összesített árbevétele elérheti a 96,33 milliárd dollárt. A dinamikus fejlődés oka, hogy a fogyasztók egyre jobban igénylik a természetes körülmények között termesztett, nagyobb táplálkozási értékű élelmiszereket – igaz ez a zöldségfélékre is.

vertikális

A vertikális rendszer kritikus elemei ma még a világítás, a környezet ellenőrzése és az ezek szabályozásához szükséges érzékelők hálózata – forrás: iStock

A vertikális farmokon egymás felett elhelyezkedő polcokon termesztik a növényeket, a fényt LED-es világítással pótolva. Ez a technológia a hagyományoshoz képest kevesebb földet és vizet használ. Az ellenőrzött körülmények között elkerülhetik a fertőzéseket, így nincs szükség vegyszeres növényvédelemre se. Ráadásul – s ez sem utolsó szempont – Emellett a növénytermesztés nem függ az évszakoktól, vagy az időjárástól. Van hátránya is a technológiának: a magas energiaköltség és az, hogy még nem jöttek létre standard rendszerek, amelyeket bárhol felállíthatnak és üzemeltetésüket bárkinek be lehet tanítani –idézi az mfor.hu a Research Nester kutatói alapján a European Supermarket Magazine-t.


A rendszer kritikus elemei a világítás, a környezet ellenőrzése és az ezek szabályozásához szükséges érzékelők hálózata. Az energia árán túl a világításhoz használt LED-ek a vertikális farmok legköltségesebb elemei. A várakozások szerint azonban a következő évtizedek a LED-ek árának jelentős csökkenését hozzák, ami kedvezhet a vertikális farmok elterjedésének. Ez első körben nagy valószínűséggel Észak-Amerikában valósulhat meg.

Az újszerű farmok piacát az egészséges táplálkozást fontosnak tartó fogyasztók fogják adni, illetve azok, akik nagyon fontosnak tartják, hogy minden nap friss élelmiszerekhez jussanak. A befektetői tőke pedig már keresi a lehetőséget, hogyan tudna pénzt invesztálni a jövő élelmiszer-termelési módszereibe.

A PREGA időpontja: 2024. február 6-7-8.

A PREGA helyszíne: Budapest, Aquaworld Resort ****, Konferencia Központ

Biztosítsd be a helyed a PREGA-n most!

Kedvezményes jegyekért kattints IDE!

Jelentkezz!