Az Agrárminisztérium közleménye szerint az eddigi tapasztalatok alapján ez várható volt, ilyen helyzetben az Európai Unión kívüli országok importkorlátozó intézkedéseket vezetnek be, amelynek érdemi hatása van az európai, így a magyar húspiacra is.

Az európai húsimport felfüggesztésével nagy eséllyel az európai piacokon ragad a sertéshús, ami a felvásárlási árak drasztikus csökkenéséhez vezet.

Az agrártárca kiemelten kezeli a sertéshús ügyet, hiszen a koronavírus járvány első hulláma során, idén tavasszal a sertéságazat és az élelmiszeripar példaértékű összefogásának eredményeképpen a hazai sertéshúsellátás a szállítási korlátozások ellenére is többnyire zavartalan volt.

A Magyar Húsiparosok Szövetsége aggodalmát fejezte ki, és közleményben kéri a hazai kiskereskedelmi láncokat, hogy a hosszú távú hazai együttműködések megőrzését szem előtt tartva ne a most várhatóan olcsóvá váló német sertéshús mellett döntsenek.

Végzetes megbetegedést okoz a sertéspestis - fotó: pixabay

Az ázsiai országok már léptek

A Reuters értesülési szerint a hazai félelmek beigazolódtak, Japán, Dél-Korea és Kína betiltották a Németországból származó sertéshús és élő sertés behozatalát.

Még aggasztóbb a helyzet a 2020-as év ellentmondásos folyamatinak tükrében: Kína a koronavírus járvány megfékezése miatt hozott döntéseinek (pl. nagyobb sertésállományokat öltek le a koronavírus terjedésének megállítása érdekében) egyik következménye volt, hogy jelentős sertéshúsimportra szorult 2020. elején. A megnövekedett kereslet fedezésére Kína körülbelül 70 %-kal növelte a húsimportját ez év januárjában és februárban. A távol-keleti ország sertéshúsimportjának 14 %-át az idén Németország biztosította.

Az idei vírushelyzet alapvetően átrendezte az európai húsexportot, most pedig hirtelen visszarendeződésre kényszerül az ágazat, amely előre láthatólag nagyobb veszteségek árán tud csak megvalósulni.

A németek bizakodnak

Vaddisznóban találtak afrikai sertéspestist a német hatóságok - fotó: pixabay

A német hústermelők bíznak abban, hogy az agrártárca Kínával folytatott tárgyalásainak meg lesz az eredménye, abban reménykednek, hogy a korlátozások csak egyes régiókat fognak érinteni, nem fog minden területre egyformán vonatkozni.

A Copa-Cogeca, európai mezőgazdasági termelőket tömörítő szervezet közleményében nyugalomra szólítja fel a húságazat aggódó szereplőit: a szigorú európai szabályoknak és elveknek, valamint a németek gyors hatósági intézkedéseinek köszönhetően a fertőzést keretek közé lehet szorítani.

Mi lesz a magyar sertéshússal?

A koronavírus járvány itthon is átrendezte a piaci folyamatokat. A kiskereskedelmi láncok hosszú távú együttműködéseket kötöttek a hazai termelőkkel, és kielégítő volt a hazai kereslet a magyar sertéshúsra. Emellett viszont a KSH adatai szerint a majdnem 20 %-kal csökkent 2020. első fél évében a sertéshúsexport, ezzel együtt a termelői árak is jelentősen csökkentek. A sertéspestis megjelenésével, az európai húspiacon jelentkező túlkínálat miatt valószínűleg további csökkenések várhatóak. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a nagyobb áruházláncok hosszú távra kötött szerződéseit egy-egy rövid időszakra jellemző húsdömping valószínűleg nem írja majd felül.

hús árak

Drasztikusan csökkenhet a sertéshús ára - fotó: pixabay

Van, aki jól jár

Valószínűleg nyertesek is kikerülnek a helyzetből, többek között a spanyol, az amerikai és a brazil húságazat már készül a nagyobb ázsiai sertéshúsigényre, de az exportőrök is jó üzleteket fognak bonyolítani.

Mi az az afrikai sertéspestis?

Az afrikai sertéspestis (ASP) nagy ragályozó képességű, vírus okozta fertőző betegség, amely iránt Európában a házisertés és az európai vaddisznó fogékony. A kór a fertőzött állatokkal való érintkezés nyomán, az emberekkel, de akár az állatokat szállító, testnedvekkel szennyezett járművekkel is terjed. A sertésekre szinte minden esetben végzetes, jelenleg nem áll rendelkezésre gyógymód. Az emberi szervezetre nem veszélyes.

További információ a betegségről a Nébih oldalán.