2020 első kilenc hónapjában a Corteva globális szintű nettó árbevétele 1%-kal nőtt az előző év hasonló időszakához képest, az organikus árbevétel 6%-kal emelkedett. A működési EBITDA az első 9 hónapban 1,85 milliárd dollár volt, ami 5%-os növekedést jelent a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

kukorica hibridek

Tíz Corteva-Pioneer kukoricahibrid közül 9-et hoztak létre Magyarországon – Fotó: Agroinform

Az EMEA régióban (Európa, Közel-Kelet, Afrika), az első kilenc hónapban a társaság nettó árbevétele 4%-kal nőtt az előző év hasonló időszakához képest, az organikus árbevétel növekedése 8%-os volt. A Közép-Európai Üzleti Egység (Central Europe Business Unity), amely Magyarországot, Lengyelországot, Romániát, Moldovát, a Cseh Köztársaságot és Szlovákiát foglalja magában, 8%-os növekedést ért el, amely nem tartalmazza a szabályozások miatti termékkivezetések hatását, sem az árfolyamhatásokat. Magyarország a vetőmag üzletág erős organikus növekedésével járult hozzá ehhez a sikerhez - a 10% feletti organikus növekedés fő forrása a napraforgóvetőmag-üzletág piaci részesedésének növekedése volt.

Jean-Philippe Riffat, a Közép Európai Kereskedelmi Egység vezetője előadásában elmondta: „A növekedésünk fő tényezői az új termékeink, mint az Arylex™ hatóanyag tartalmú gyomirtó szerek - repce, kalászosok és napraforgó számára -, az új értékesítési lehetőségeink Romániában és Lengyelországban, és mindenekelőtt a minden dolgozónkra jellemző elkötelezettség, hogy értéket szállítsunk a gazdálkodóknak.”

Fenntarthatóság a Cortevánál

Riffat megemlítette, hogy a fenntarthatóság a Corteva számára nem csak egy stratégia: „A fenntarthatóság minden egyes tevékenységünk szerves része. Tevékenységeinket fenntartható módon végezzük”.

2020-ban a Corteva újabb nagy lépést tett a fenntartható mezőgazdaság irányába azzal, hogy megalkotta és közzétette a 10 évre szóló fenntarthatósági stratégiáját, hogy előmozdítsa a fenntarthatóságot a globális élelmiszer-ellátási rendszer minden területén.

A stratégia négy alappillére kezdeményezések széles körét foglalja magába. Ezek a mezőgazdasági termelők javát szolgáló célok, a termőföld javát szolgáló célok – talajegészség, vízgazdálkodás, biodiverzitás -, a közösségek javát szolgáló célok, amelyekben a dolgozók és a fogyasztók élnek és tevékenykednek, valamint a vállalat működésére vonatkozó célok, amelyek a fenntartható innovációkra, a klímastratégiára, a fenntartható csomagolás használatára és a Corteva egységeiben a fenntarthatósági törekvések erősítésére összpontosítanak.

Magyarországon, a globális stratégia részeként, a Corteva számos kezdeményezést indított el, köztük átfogó képzéseket szervez évente mintegy 10 000 gazdálkodó számára, így adva a termelőknek szakmai támogatást és információkat új technológiákról és termékekről, a vetőmagok kezelésének módjairól.

Borsos László, a Corteva cégcsoport magyarországi ügyvezetője hozzátette: „A célunk, hogy olyan termékeket kínáljunk a gazdálkodók számára, amelyek védik és javítják életminőségüket, ugyanakkor segítenek a 20%-kal magasabb terméshozam elérésében, miközben az üvegházhatású gázok kibocsátását 20%-kal csökkentik. Miként érhetjük ezt el? Például javíthatnak a vízfelhasználás hatékonyságán a Pioneer márka Optimum® AQUAmax® vetőmagjának használatával.”

A magyarországi vezető megemlítette továbbá azt az eszközt is, amely a hatékony nitrogénfelhasználást támogatja. Ez a termék a Corteva által fejlesztett N-Lock™ nitrogénstabilizátor, amely segítségével a felvehető nitrogén hosszabb ideig a gyökérzónában marad, ez biztosítja a nitrogén hatékony felhasználását, amely így magasabb terméshozamot eredményez, ugyanakkor csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Borsos beszámolt a Corteva napraforgó – és a szomszédos területek – parlagfű elleni védelmét szolgáló innovatív eszköz sikeréről is. A parlagfű egyike a legallergénebb gyomnövényeknek, amely komoly közegészségügyi problémát okoz. Magyarországon a gazdálkodó köteles a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

A Corteva új gyomirtó szere, az Arylex™ hatóanyagú Viballa™ megszerezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal engedélyét szükséghelyzeti felhasználásra napraforgóban, célirányosan a parlagfű elleni védekezésre. A terméket idén nyáron 1400 gazdálkodó próbálta ki mintegy 40.000 hektáron. A felmérés eredménye azt mutatta, hogy azok a magyar gazdálkodók, akik tesztelhették az új Viballa™ gyomirtószert, rendkívül elégedettek voltak az eredménnyel, és elismerték, hogy ez a legjobb módszer a parlagfű kiirtására. A termék jelenleg engedélyeztetés alatt áll, hogy 2021-ben már széles körűen alkalmazható legyen napraforgóban.

A szarvasi vetőmagüzem – a Corteva egyik legnagyobb üzeme Európában

Az 1996-ban zöldmezős beruházással, 16,5 millió dollár befektetéssel alapított szarvasi vetőmagüzem a Corteva egyik legnagyobb és technikai adottságait tekintve a legmodernebb üzeme Európában. A folyamatos bővítések és fejlesztések eredményeként a beruházás értéke mára meghaladja a 100 millió dollárt. Az üzem 100 alkalmazottat, valamint 500 idénymunkást foglalkoztat, így a Corteva a régió legnagyobb munkaadója

2020-ban közel 14.000 hektáron állított elő Pioneer hibridkukorica vetőmagot. A Corteva magyarországi hibridkukorica vetőmag előállító területe a mindenkori hazai előállító terület 40-55%-a. A Pioneer kukoricahibridek mellett jelentős a Pioneer napraforgó vetőmag előállítása is. A vetőmagüzemben előállított kiváló minőségű vetőmag 70-75%-át Európa országaiba exportálják, 25-30%-a pedig a hazai piacon kerül felhasználásra.

Nagy Lajos, a szarvasi vetőmagüzem termelési vezetője előadásában elmondta: „Szoros, sikeres és a kölcsönös elismerésen alapuló együttműködésben állunk termelőinkkel az üzem megalakulása óta. Partnereinket technológiai eszközökkel, mezőgazdasági gépek kihelyezésével is támogatjuk. Minthogy a Corteva elkötelezett az agrárinformatikai eszközök és a digitalizáció mellett, így a legmodernebb technológiát használjuk munkánk során. Ilyen eszközök többek között a térképes adatbázis készítéséhez használt GPS-alapú eszközök, a virtuális táblatörzskönyv, a műholdalapú növényállapotjelző-rendszer, a drónos táblamonitorozás, az IRRIGA öntözésmenedzsment-rendszer, a spektrofotométeres nedvességtartalom meghatározás vagy akár az AgFiniti valós idejű hozamszint-nyomonkövető eszköz.”

Mindezek mellett a szarvasi üzem kollektívája számos esetben vesz részt önkéntesként társadalmi felelősségvállaláshoz kapcsolódó kezdeményezésekben.

Innováció a növénynemesítésben és növényvédelemben

A Corteva kukorica nemesítési projekt fő célkitűzése olyan beltenyésztett szülővonalak nemesítése, amelyek jó egymás közötti kombinációs képességekkel rendelkeznek a terméshozam, az aszály vagy hőség stressz és a fuzáriumos csőpenész tolerancia tekintetében.

kukorica

Egyik cél: stabil csúcstermésre képes FAO 300-400 érésidejű kukoricahibirdek nemesítése – Fotó: Agroinform

A másik célkitűzés pedig olyan, széles körben adaptált és stabilan csúcstermésre képes FAO 300-400 kukoricahibridek nemesítése, amelyek alkalmasak helyi termesztési körülményekre Magyarországon és Közép-Kelet-Európa országaiban egyaránt, jobb toleranciával rendelkeznek az aszály, a hőség stressz, valamint a fuzáriumos csőpenésszel szemben.

Rikk István, a Corteva magyarországi marketing vezetője előadásában hozzátette: “A Corteva Pioneer® kukoricahibridek 2020. évi európai értékesítésének 1/3-a olyan előállításból származik, amely tartalmazza az egyik vagy mindkét szülőt, amelyeket a szegedi magyar nemesítési programban fejlesztettek ki. 2020-ban Európában az első tíz Corteva-Pioneer kukoricahibrid közül 9-et hoztak létre Magyarországon az Európai Continental Hybrid fejlesztési programban és/vagy amelynek magyarországi nemesítésű szülővonala van.

A magyarországi napraforgó nemesítési program már 20 éve része a kontinentális éghajlathoz jól alkalmazkodó, nagy olajtartalmú, linolsavas, illetve magas olajsavas, kedvező agrotechnikai tulajdonságokkal rendelkező, betegségekkel szemben ellenálló, napraforgóhibridek fejlesztésén dolgozó európai kutatócsoportnak.

A Corteva növényvédelmi portfóliója számos terméket kínál a gazdálkodóknak: az Arylex™ hatóanyagú Quelex™ gyomirtó szert, amely még a legellenállóbb kétszikű gyomnövények ellen is hatásos szer kalászosokban. A termény számára biztonságos, és fenntartható módon őrzi meg a termőterület egészségét. A Korvetto® egy új, szelektív, poszt-emergens tavaszi gyomirtó szer őszi repcében. A Korvetto® kiváló hatékonyságú számos kétszikű gyomnövény ellen, miközben garantálja a terménybiztonságot.