240 forintot kereshetnek egy liter étolajon azok, akik kartonszámra veszik és viszik az olajat Szlovákiába a komáromi üzletekből – számolt be rejtett kamerás felvétele alapján az RTL Híradó.

Szlovákiában 2,79 euró (nagyjából 1100 Ft) az étolaj, addig Magyarországon (a kiszerelése alapján vélelmezhetően ugyanolyan termék) a hatósági ár miatt jelentősen olcsóbb, szinte feleannyi.

Komáromban a helyiek arról számoltak be, hogy naponta több szlovák rendszámú autóval érkező kijátsza a rendszert és megpakolt csomagtartóval viszik ki az országból az étolajat. Volt olyan bolt, ahol már délelőtt elfogyott a készlet.

A kormányrendelet alapján étolajból egy személy egy literből három flakont, az ötliteresből pedig csak egyet vásárolhat, ugyanakkor a többszöri fordulás nem tiltott.


A riporban feltűnnek olyan közösségi médiába feltett posztok, ahol egy palack étolajat 2 euróért, a bolti árnál olcsóbban árulnak, illetve felidézik, hogy Németországban korlátozásokat korlátozásokat vezettek be az étolajvásárlásra és egyes üzletekben már csak személyi igazolvánnyal lehet étolajat vásárolni.

A riportban megszólalók szerint ez náluk is megoldás lehetne, mert a határon túlról érkezők benzinfelvásárlása is azzal szűnt meg, hogy csak magyar rendszámú autóra lett érvényes a kedvezményes ár.

A jelenlegi rendelkezések alapján az étolaj hatósági ára október 1-jég rögzített. Elemzők szerint, ha megszűnik az árstop, Magyarországon is akár több mint 1000 forintba is kerülhet az étolaj.

Indexkép: Shutterstok