Egyre nagyobb aggodalmat kelt az Európai Unió piacain az Ukrajnából érkező, nagy mennyiségű élelmiszer - írja a napi.hu

gabona

Az orosz-ukrán konfliktus kezdetén az uniós tisztségviselők a globális élelmiszerhiánytól tartottak, napjainkra ez megváltozott – fotó: pixabay.com

Érezhető a feszültség az Európai Unió piacain

Egyes élelmiszerekre és mezőgazdasági termékekre importkorlátozás bevezetését javasolná Janusz Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztos. Ukrajnában a gyártóknak jóval kisebb az önköltségük, tekintettel arra, hogy nem kell megfelelniük a nagyon szigorú uniós élelmiszer-biztonsági és állatjóléti előírásoknak.

Az uniós gazdák versenyképességét érdemben veszélyeztetheti az olcsón előállított ukrán élelmiszerek dömpingszerű megjelenése, ami érezhető feszültséget okoz az Európai Unió piacain.

Míg az orosz-ukrán konfliktus kezdetén az uniós tisztségviselők a globális élelmiszerhiánytól tartottak, addig napjainkra a haború sújtotta országban előállított mezőgazdasági termékek korlátlan behozatala aggasztja a tagállamok egy részét.

Meg kell védeni az uniós gazdákat

Janusz Wojciechowski, az Európai Unió lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa az ukrán élelmiszerdömping elkerülése érdekében javaslatot tenne a Kijevvel korábban megkötött szabadkereskedelmi megállapodás felülvizsgálatára – számolt be a tervekről a Politico.

Az uniós biztos a lengyel parlamentben beszélt arról, hogy az uniós gazdák és a belső piacok védelme érdekében bizonyos Ukrajnában előállított élelmiszerekre és alapanyagokra importkorlátozást kellene bevezetni.

Ismeretes, hogy Brüsszel még júniusban megállapodott Kijevvel arról, hogy az EU egy évre felfüggeszti azokat az importvámokat, amelyek az ukrán árukra vannak kivetve és segíti szolidaritási útvonalak kialakításával a mezőgazdasági termékek kijuttatását a Ukrajnából.

Az Európai Bizottság célja az volt az átmeneti vámmentességgel és a szárazföldi szállítási útvonalak fejlesztésével, hogy Ukrajna a bejáratott tengeri útvonalak orosz blokkolása után is minél nagyobb mennyiségű élelmiszert és alapanyagot tudjon „kimenekíteni". Később azonban Moszkva és Kijev - több ország és az ENSZ közbenjárásával -  mégis megállapodott a legfontosabb tengeri szállítási útvonalak nyitva tartásáról.

Ez a megállapodás azonban nagyon törékeny, mivel Oroszország az ukrán kikötőkből induló hajókat bármikor képes ismét blokkolni. Ezért az alternatív szárazföldi szállítási útvonalak kapacitásának növelése továbbra is kiemelt fejlesztési cél maradt, ami érintheti a magyar-ukrán közúti és vasúti kapcsolatokat is.

kikötő

A megállapodás azonban nagyon törékeny, mivel Oroszország az ukrán kikötőkből induló hajókat bármikor képes ismét blokkolni – fotó: pixabay.com

Kijev exportélénkítésre is kapott pénzt

Janusz Wojciechowski  importkorlátozásra vonatkozó javaslata azért meglepő, mert szöges ellentétben áll Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének novemberi bejelentésével, amelyben az ukrán gabonaexport növelésére újabb egymilliárd eurós támogatást ígért.

A kereskedelmi lazításnak meg is lett az eredménye: idén augusztusban 2021. augusztusához képest az EU-ba érkező legfontosabb gabonafélék, a növényi olajok, az állati zsiradékok, a tojás, a baromfihús és a cukor mennyisége a többszörösére nőtt.

Az egyre nagyobb mennyiségben érkező ukrán áru rontja a lengyel gazdák mellett a román és a bolgár termelők versenyképességét is.

tojás

2021. augusztusához képest az EU-ba érkező legfontosabb gabonafélék, a növényi olajok, az állati zsiradékok, a tojás, a baromfihús és a cukor mennyisége a többszörösére nőtt – fotó: pixabay.com

Olcsóbban állítanak elő nagyobb mennyiséget

Az uniós piacokra bizonyos mezőgazdasági termékek már háború előtt is jelentős mennyiségben érkeztek - például a baromfihús és a tojás korábban is okoztak piaci zavarokat.

Az olcsó ukrán áru érdemben rontja az uniós termelők versenyképességét, hiszen amig egy uniós gazdának meg kell felelnie a világviszonylatban is legszigorúbb uniós élelmiszer-biztonsági és állatjóléti szabályozásnak (ami jelentős többletköltségeket jelent), addig az ukrán termelőkre ezek a biztonsági előírások nem vonatkoznak és a behozatalnak sem a feltételei.

Ennek eredményeképpen egy ukrán gazdálkodó, vagy agrárvállalat sokkal olcsóbban tud előállítani nagyobb mennyiségű élelmiszert, mint az uniós gazdálkodók. Az EU-s kereskedelmi forgalomban megjelenő ukrán élelmiszerek a bizonytalan gyártási körülmények miatt jóval olcsóbbak, és sok esetben a minőségük is elmarad a tagországokban előállított termékekétől.

Az Európai Bizottság a szabadkereskedelmi megállapodást egy év után vizsgálja felül, de arra lehet számítani az eddigi nyilatkozatok alapján, hogy az Európai Unióba 2024-ben is vámmentesen érkezhetnek majd az ukrán élelmiszerek és mezőgazdasági termékek.