Számos tejipari termékből többet állítottak elő hazánkban március folyamán, mint bármikor 2010 óta és a felvásárolt tehéntej mennyisége is rekordszintre emelkedett – írja g7.hu a KSH hétfőn közzétett adataira hivatkozva.

A friss adatokból tisztán látszanak az élelmiszerboltok megrohanásának következményei. Tejszínből például közel ötödével termelt többet az ágazat, mint előző évtizedben bármikor, a tavaly márciusi termelésnek pedig majdnem a duplája volt.

Áprilisra valószínűleg visszaesik majd a kereslet – fotó: MTI

A tejiparban nagyon rövidek az átfutási idők, naponta kerül a tej a tejüzemből az áruházak raktáraiba, éppen ezért nem túl rugalmas a termelés és komoly veszélyt jelentett a megszokott keresleti viszonyok felborulása, de a hazai gyártók úgy tűnik, jól vették az akadályt. Mozgósítani tudták tartalékaikat és közel 10 százalékkal több tehéntejet vásároltak fel, mint februárban. Az egy évvel korábbi adatokat pedig több mint háromezer tonnával haladta meg a felvásárolt mennyiség.

A KSH által nyilvántartott öt termékkategóriából háromnál tízéves rekordot döntött a március. Kezelt tejből februárhoz képest majdnem 14 százalékkal többet, mintegy 51 ezer tonnát állítottak elő, és 10 százalékkal többet, mint tavaly márciusban.

A g7.hu értesülései szerint az április már közel sem volt ennyire erős. Lecsengett a vásárlási láz és felhalmozott készleteket kezdték felélni az emberek. Ez várhatóan a számokon is meglátszik majd.