A Dél-Uráli Állami Egyetem kutatói az emberi egészséget erősítő, funkcionális ételek kidolgozását tűzték ki célul. Ennek keretében legutóbb, egyiptomi kollégáikkal együttműködve és Szobhi Ahmed Azaba alsz-Szuhaimi professzor irányításával, búza- és quinoaliszt keverékéből – a quinoamag magas ásványi-anyag és vitamintartalmát kihasználva – egy speciális kenyér alapanyagot állítottak össze, amelynek aminosav tartalma a normál kenyéréhez viszonyítva háromszoros, vastartalma pedig négyszeres.

Kenyeret sütöttek búza- és quinoaliszt keverékéből

Kenyeret sütöttek búza- és quinoaliszt keverékéből – Fotó: Pxfuel

Először sütöttek olyan kenyeret, amely 30 százalékban tartalmaz quinoalisztet. A vastartalomnak azért van fontos jelentősége, mert az más termékekből nehezen pótolható – olvashatjuk az agroxxi.ru portálon.

A quinoalisztet tartalmazó kenyér különleges egészségmegőrző hatással rendelkezik, és tápértéke a húsokkal, illetve a tojással vetekszik. Naponta 300 grammnyi elfogyasztása egy ember teljes tápanyagigényét kielégíti.

A tudósok kollektívája tovább kíván dolgozni a „vas" kenyér összetételének tökéletesítésén, és annak egészségmegőrző italokkal együtt történő forgalomba hozatalát tervezi, éspedig elsősorban a gyermekélelmezés és a terhes anyák ellátását célzó élelmezés hatékonyságának javítását tartva szem előtt.

A kutatások eddigi eredményeit a Journal of Food Processing and Preservation, valamint a Plants folyóiratokban közölték.

Indexkép: Pxfuel