Ha nem vesszük figyelembe a mechanikai védekezést, mint alternatívát és kizárólag a biztosítási lehetőségekkel foglalkozunk, akkor is arra a következtetésre jutunk, hogy lényeges különbségek vannak a biztosítói térítések között.

Mik is a sarokpontok, amire figyelnünk kell?

Elsők között emelhetjük ki az önrészek különbözőségét. 50%-tól 80%-ig lehet kalkulálni az önrészekkel téli fagyok okozta káresemények esetén, ami nem kis különbség a biztosítók között a levonásokat tekintve. A szántóföldi növények esetében a térítés a hektáronkénti tervezett termés értékének 20-33%-a és a terület újrahasznosítását is igazolni kell. Ez az érték ültetvények esetében jellemzően 30% és 50% között változik.

A téli fagyok térítését általában az érintett táblában vagy gyümölcsöskertben történt károsodás arányában állapítja meg a biztosító, míg a tavaszi fagykárok esetében jelentős üzemi szintű terméskiesésnek kell bekövetkezni ahhoz, hogy értékelhető összegű kártérítés kerüljön kifizetésre. Ennek a terméscsökkenésnek el kell érnie legalább az érintett növény üzemi szintű termésének a felét és csak az e feletti részt fizeti a biztosító.

Még fontosabb, hogy birtokában legyünk annak az információnak, hogy melyik biztosító veszi szigorúan és melyik kevésbé szigorúan a fagykritériumok teljesülését, már ami a hőmérsékleti határok igazolását illeti.

Agrisk

Lényeges különbségek vannak a biztosítói térítések között – fotó: Shutterstock

Válasszunk olyan biztosítót, aki a kárrendezési gyakorlatát úgy alakítja, hogy egyértelmű fagykárnyomok esetén nem feltétlen tartja irányadónak a tizedre pontos hőmérsékleti értékek rendelkezésre állását, hanem elfogadja a fagy károsításának tényét.

Ezeket a nem kevésbé elhanyagolható részleteket az Agrisk.hu agrárbiztosítási portál rendelkezésre bocsátja, illetve a PARTNER KÁRTYÁRA regisztrált felhasználók még személyre szabottabb információkat és ajánlatokat szerezhetnek be, mellyel azt érik el, hogy kalkulációjukat követően a legoptimálisabb és legjobb ár-érték arányú biztosítással tudják indítani a téli vagy tavaszi időszakot.

További információért kattintson ide!

Szerző: Surmann Árpád Agrisk.hu portálvezető, agrárbiztosítási szakértő