Az üzem által termelt évi 18-20 millió liter tej értékesítése 2-2,5 milliárd forint árbevételt jelent a vállalkozásnak, ami egyben tisztes megélhetést ad 160 alkalmazottnak és a családjaiknak - hangsúlyozta a vidékfejlesztési miniszter. A Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. nagyszabású fejlesztése példa értékű. Biogáz erőművük csökkenti a cég kiszolgáltatottságát, a szarvasmarha trágyára alapozott biogáztermelés javítja az állattenyésztés jövedelmezőségét, egyúttal bővíti a szarvasmarha trágya szántóföldi felhasználásának lehetőségeit. Ezzel érvényesül a nemzeti vidékfejlesztési programnak az a stratégiai eleme is, hogy termőföldjeink védelmében mérséklődjön a műtrágya-felhasználás a magyar mezőgazdaságban-folytatta avatóbeszédét Fazekas Sándor.

Szajkó Lóránt és Fazekas Sándor (Fotó: Pelsőczy Csaba, kép forrása: www.kormany.hu)

A siker egyik titka, hogy meg kell szereznünk az európai uniós forrásokat mezőgazdaságunk fejlesztéséhez, és visszaállítani azt a rendet, amiben természetes, hogy a befektetett munka sikere, eredménye azt illeti meg, aki megdolgozott érte. Ez a „jó gazda” szemlélete, ami majdnem kiveszett a magyar mezőgazdaságból. De nem veszett ki a magyar gazdákból és a mezőgazdásági szakemberekből, akikben a föld, a jószág, az agrárium iránti elkötelezettség mindennél erősebb. A jó gazda gondossága, az erős tulajdonosi szemlélet az alapja az egyéni, és a családi gazdaságok, a mikro-, kis- és középvállalkozások sikerének, éppúgy, mint a nagyüzemek eredményességének – fejezte be beszédét a vidékfejlesztési tárca vezetője.

A Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. nagyszentjánosi telepén három év alatt, 2,5 milliárd forintból - fele részben pályázati forrásból - megvalósított bővítés részeként olyan technológiát építettek ki, amely európai szinten is versenyképes, és megfelel a legmagasabb környezetvédelmi elvárásoknak. Három szarvasmarha telepen bevezették a pihenőbokszos tartási technológiát, a hígtrágya rendszert, és szigetelt trágyatárolókat építettek. Új istállókkal bővítették a férőhelyeket, új fejőházat létesítettek. Az állattenyésztésnél keletkező biomasszára alapozva létrehoztak két 0,5 megawatt elektromos teljesítményű biogáz üzemet. A társaság árbevételének hatvan százalékát a tejtermeléshez kapcsolódó tételek alkotják, a megművelt, több mint háromezer hektáros terület kétharmadán pedig a szarvasmarháknak szánt takarmányt termelik.