Állatjóléti támogatások: három fontos határidő októberben
Fontos határidőket kell betartaniuk októberben a baromfiágazati szereplőknek ahhoz, hogy hozzájuthassanak a 2020/2021-es támogatási év második tárgynegyedéves állatjóléti támogatásaihoz – hívja fel a figyelmet a Baromfi Termék Tanács (BTT).

Márpedig idén is van gyönyörű repce – VIDEÓ (PR-cikk)
Ugyan az állományok 90 százalékát vontatott, heterogén kelés jellemzi, de Jászberény határában üdítő kivételre leltünk.

Az állattartók egy része elmulasztotta ezt az adategyeztetési kötelezettségét
2020. július 15-ig volt lehetőségük az állattartóknak az adategyeztetési kötelezettségük teljesítésére. A Nébih nyilvántartása alapján az érintettek egy része elmulasztotta az adatszolgáltatást, amelynek pótlásához a hivatal adategyeztetési javaslatok útján kíván segítséget nyújtani.

kép

A javaslatok kézbesítése ezekben a napokban vette kezdetét – fotó: Shutterstock

Szeretnél nyerni egy Everun elektromos rakodót? (PR-cikk)
Agrárvállalkozó vagy? Hirdess az Agroinform Piactéren és vidd haza a rakodógépet!

Ezekben az esetekben kell talajvédelmi tervet készíteni
Pályázatokhoz, egyéb beruházásokhoz, valamint a termőföldön hasznosítani kívánt egyes anyagok talajba juttatása esetén találkozhatunk olyan kitétellel, mely szerint a cselekményhez, az engedélyhez talajvédelmi tervet kell készíttetni. A NAK most összegyűjtötte, mikor kerülhet erre sor.

5 év alatt megduplázódott a hazai ökoterületek nagysága
Mit hoz a jövő? Trendek és kihívások a fenntartható mezőgazdaságban címmel szervezett online konferenciát az Ökológia Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi). A tanácskozáson kiderült: 2019-ben a hazai ökológiai területek mérete átlépte a 300 ezer hektárt, ezzel öt év alatt megduplázódott a magyarországi bioterületek mérete.

Lesz elég méz a belföldi fogyasztásra a gyengébb termés ellenére
Az idei méztermés és a tartalékok fedezik a belső fogyasztási igényeket, amely hazánkban éves szinten mintegy 10 ezer tonna – közölte Nagy István agrárminiszter az MTI-vel. A termés gyengébb, mint a korábbi években.

méz

Kevesebb az idei méztermés, de a hazai piacon nem lesz hiány – fotó: Agroinform

Szuper ára van idén a bodzának – jelentősen nőtt a kereslet a járvány alatt
A COVID-19 járvány ideje alatt jelentősen megnőtt a bodza iránti kereslet, ugyanis jótékony egészségügyi hatást tulajdonítanak neki. Az elmúlt években tapasztalható keresletcsökkenést is sikerülhet helyrehozni?

Minden, amit a nagy mezőgazdasági összeírásról tudni akartál
Folytatódik a Központi Statisztikai Hivatal teljes körű mezőgazdasági összeírása „Agrárcenzus, 2020” elnevezéssel. Szeptember 19. és november 22. között összeírók keresik fel a gazdákat.

A kistermelők nem panaszkodnak – a helyi termékekre éppen a világjárvány miatt nőtt meg a kereslet
Helyi termékek vásárlásával mindenki hozzájárulhat saját környezetének fenntarthatóságához. Minden helyben elköltött forint segíti a helyi gazdaság talpon maradását, új munkahelyek létrehozását, a régiek megőrzését.

hagyma

Tudatos vásárlással is erősíthető a helyi gazdaság – fotó: Agroinform

Erre most kell lecsapni! – Megjelent a kistermelői pályázat
Megnyílt a mezőgazdasági kistermelők támogatását célzó felhívás. Egy pályázó 15 000 eurónak megfelelő forintösszeget nyerhet, és 5 év alatt kell megvalósítania üzleti tervét.

Szántóföldi teendők ősszel – ezeket a határidőket észben kell tartani
Elérkezett az október, amikor is még számos, többek között a trágyázást, a legeltetést és a másodvetést érintő teendő van a földeken.

Bárki lehet a Bobcat hazai forgalmazójának részvényese (PR-cikk)
A DM-Ker Nyrt. elsősorban az építőipari gépek piacán ért el széles körű ismertséget a Bobcat, illetve a Doosan kizárólagos magyarországi forgalmazójaként.

kép

Október közepén a cég a lakosság számára is részvényeket fog kibocsátani.

Hogyan védekezzünk a repce őszi rovar- és gombakártevői ellen? (PR-cikk)
Az idei csapadékmentes ősz miatt országszerte nehezen indulnak a repceállományok. A kelések hiányosak, elhúzódóak és heterogének. Ha az állomány végre kikel, akkor különösen fontos az elvetett kultúrnövény védelme a kártevőkkel szemben.

Fontos változás a földtörvényben!
Elsősorban az osztatlan közös tulajdont és a tulajdonostársakat érinti a módosítás.

Új adózási szabályok: fellélegezhetnek az őstermelők
A kormány elfogadta a mezőgazdasági őstermelők adózásával kapcsolatos előterjesztést. Az új szabályokat Nagy István mutatta be a Kossuth Rádiónak: csökkenő adóterhek, kevesebb adminisztráció.

gép

Könnyítésekre számíthatnak a mezőgazdaságban dolgozók – fotó: Pixabay

Érkezik a termelők számláira a visszatérítés az uniós krízistartalékból
Jóval a határidő előtt, már 2020. október 7-én valamennyi érintett termelő számára teljesítette a Magyar Államkincstár (MÁK) a válságkezelésre félretett tartalék kifizetését. Idén 71 ezer gazdálkodó 5,2 milliárd forint összeghez jutott.

Minden, amit az új adózási szabályokról tudni érdemes
Több évre visszanyúló számos egyeztetést, valamint jelentős előkészítő munkát követően a kormány elfogadta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kezdeményezett, az őstermelői és családi gazdasági rendszer átfogó reformjáról szóló törvényjavaslatot. A korábbi tervezet néhány ponton módosult.

Területalapú támogatás: 10 nap van az adategyeztetésre
A Magyar Államkincstár 2020. október 7-én megkezdte a területalapú egységes kérelmeket érintő adategyeztető végzések kiküldését. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai által beadott kérelmeknél ebben az évben is alacsonyabb volt az adategyeztetésben érintett kérelmek aránya, mint az egyénileg benyújtott kérelmeknél.

kép

Indul a területalapú kérelmek adategyeztetése – fotó: Pixabay

Határidők és pályázatok! – Ezek a legfontosabb dátumok!
Rövid összefoglaló az elmúlt napokban megjelent új pályázati lehetőségekről és fontosabb határidőkről.

Emeltek az összegen – még több átmeneti támogatás érkezik!
A Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként kidolgozott Nemzeti Élelmiszer-gazdasági Válságkezelő Programból az Agrárminisztérium a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások részére 13 jogcímen átmeneti támogatás igénybevételét tette lehetővé.

Növényvédelmi előrejelzés: Érdemes már most védekezni a levéltetvek ellen!
A szőlőben pedig egy lombfertőtlenítés szüret után sokat segít a jövő évi indulásban. Az Agroinform.hu 2020. évi 41. heti növényvédelmi előrejelzése.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.

Indexkép: Shutterstock