A következő időszakban dől el, mennyi támogatáshoz jutnak a gazdák
Magyarország kulcspartner, meghatározó szereplő az új uniós költségvetési időszak és a közös agrárpolitika (KAP) szabályairól szóló alkufolyamatban – mondta Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős uniós biztos, miután Nagy István agrárminiszterrel tárgyalt hétfőn Budapesten. Phil Hogan szerint a közös agrárpolitika forrásainak szintje a tagállamok befizetésének növelésével tartható.

Mérsékli a járulékfizető kisvállalkozások terheit az Erste Bank
Rendkívüli eredményeket hozott az egyszerűsített kisvállalkozói hitelezés bevezetése az Erste Banknál. A pénzintézet megduplázta hitelállományát a szegmensben, miközben a kisvállalkozói új számlanyitások száma közel 30 százalékkal nőtt. A bank legújabb ajánlata, hogy átvállalja a járulékfizetés egy részét is.

Agrárerdészettel az éghajlatváltozás ellen
Ha a művelhető földterület egy elhanyagolható részéért cserébe mintegy 20%-kal növelhető a termelékenység, az egy kecsegtető ajánlat. Az eredmények meggyőzőek, az agrárerdészettel, vagyis a fás növényzettel borított területeken folytatott mezőgazdasági tevékenységgel mindez lehetséges. És ráadásként még a klímaváltozás hatásainak megfékezésében is segít.

Újra igényelhető méhészeti támogatás
A 2018/2019. végrehajtási időszakban az Országos Magyar Méhészeti Egyesületben (OMME) tagsági viszonnyal rendelkező méhész gazdálkodók, valamint az OMME és tagszervezetei 2018. október 16-ától nyújthatják be kifizetési kérelmeiket a Magyar Államkincstárhoz.

méhész

A méhészek 2018. október 16-ától nyújthatják be kérelmeiket a Magyar Államkincstárhoz – fotó: Shutterstock

Mitől alszik jól a repce?
Nem valószínű, hogy mesére van szüksége a téli nyugalom előtt. Mese helyett a Bayer a repce védelmi technológiájának őszi elemeit ajánlja: hatékonyan védenek a rovarkártevők ellen, fokozzák a télállóságot, és segítenek a megfelelő tőszám fenntartásában.

2020-ig hosszabbítanák meg a kutak engedélyeztetésének határidejét
A jelenlegi szabályok szerint 2018. december 31-ig kell fennmaradási engedélyt kérni a 2018. január 1-je előtt engedély nélkül létesített, vízkivételt biztosító létesítményekre, tehát a házi kutakra is. Amennyiben a létesítményt a tulajdonosa határidőig nem engedélyezteti, úgy bírságra számíthat. Most a moratórium 2020 végéig történő meghosszabbítását kezdeményezte az agrárkamara.

Egy kínai felfedezés áttörést jelenthet az afrikai sertéspestis megfékezésében
Az afrikai sertéspestis a közelmúltban Kínában is megjelent, ezért a legnagyobb állami kutatóintézet munkatársai is elkezdték a betegség ellenszerét keresni. Számukra a védekezés létfontosságú, mivel a világ teljes sertésállományának felét (700 millió egyedet) Kínában tartják.

A magyar szilvára van kereslet, de kevés a korszerű ültetvény
Több magyar szilvára is lenne kereslet külföldön, mint amennyit jelenleg exportálunk. A magyarországi szilvaültetvények nagy része azonban elöregedett, sok helyütt nincs öntözés, kevés az intenzív művelésű, korszerű állomány.

Növényvédelmi előrejelzés: Sok korai károsítóra kell majd számítani
A vénasszonyok nyara ezúttal segít a betakarításban, és megnehezíti a vetést. Az Agroinform.hu 2018. 41. heti növényvédelmi előrejelzése.

vetés

Porba vetés – fotó: Agroinform.hu

Jó évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken
A tavalyihoz hasonló, kiemelkedő évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken, ahol a végéhez közeledik a szüret. A 2400 hektáros területen egyes pincéknél már csak kevés kékfrankos, merlot és cabernet fajták, a válogatás- és prémiumborok alapanyagai vannak a tőkéken – mondta Bősz Adrián, a borvidék elnöke.

Nálatok melyik károsító okozza a legnagyobb gondot?
Az Agroinform.hu növényvédelmi előrejelzéseiben hetente szolgáltatunk friss információkat a szántóföldi és kertészeti kultúrák állapotáról és az aktuális növényvédelmi helyzetről. Most titeket kérdezünk, hogyan tegyük még hasznosabbá a cikkeinket.

Az uniós agrárkifizetések végrehajtási szabályai bonyolultabbá válhatnak
Az Európai Unió 2021-2027 közötti közös agrárpolitikájában (KAP) az uniós kifizetések szerkezete nem, viszont az igénybevételi, valamint a végrehajtási szabályok várhatóan bonyolultabbá válnak – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára.

Nagyot nőttek a mezőgazdasági termelői árak
Augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 6,0 százalékkal – november óta a legnagyobb mértékben – nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest a júliusi 1,2 százalékos emelkedés után.

paradicsom

A zöldségfélék ára 21,5 százalékkal lett magasabb – fotó: Pixabay

Érkeznek a kifizetések!
Megkezdődött a 2017. évi pénzügyi fegyelem alkalmazásából eredő visszatérítések utalása. A folyósítást a Magyar Államkincstár hivatalból indult eljárás keretében 2018. október 15-ig megvalósítja. A 2018. október 15-ig történő, pénzügyi fegyelem alkalmazásából eredő visszafizetések nem keverendőek össze a 2018. évi egységes kérelem keretében benyújtott kérelmekhez kapcsolódó előlegkifizetésekkel.

Idén 20 százalékkal nőtt a tojástermelés
Mintegy 20 százalékkal, 586 millió tojásra nőtt az első fél évben az előző év azonos időszakához képest a nagyüzemi tojástermelés, így az idén várhatóan 1,25 milliárdnál több tojást állítanak elő – közölte a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének titkára.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.