Az idei év időjárása a búzának nem kedvezett, a megtermelt mennyiség elmaradt a tavalyitól, de a hazai malmok keresletét ez a mennyiség fedezi. Kukorica fronton másképp alakult a hozam, bár rekordévet idén sem könyvelhetünk el, de az elmondható, hogy nagyon jó évet zár a kukoricatermelő szektor.

A Hungrana Kft. Európa meghatározó kukoricafeldolgozó üzemeként a kukorica betakarításának kezdetétől vásárolja fel a gazdáktól a nedves gabonát, főleg a környékbeli gazdálkodóktól, akik nem rendelkeznek raktárkapacitással. Ezek a partnerek évek óta egyenesen a Szabadegyházán található gyárba szállítják a földekről a kukoricát.

Hungrana

A Hungrana folyamatosan vásárolja fel a kukoricát a magyar gazdáktól.

Az eddigi tapasztalatok alapján azt mondhatom, hogy az üzembe érkező tengeri minősége jó, eddig nem tapasztaltunk semmilyen problémát. Idén is jó termésátlag van kilátásban, így a betakarítás végén pontosabban látjuk már, hogy valószínűleg el fogjuk érni a 8 millió tonnás termést, ami a tavalyi évhez képest kicsivel marad el – mondja Reng Zoltán.

Emellett nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy még áthúzódó készlettel is rendelkezünk, ennek mennyiségét pontosan nem tudni, körülbelül másfél-két tonna várakozhat még a raktárakban – folytatja a szakember. Hozzáteszi, hogy világszerte árubőség van, ami természetesen a kukorica felvásárlási árára is hatással van. A környező országok, mint Románia vagy Ukrajna ismét rekord- vagy rekordközeli termésre számítanak, nagyon magas termésátlaggal számolnak. Franciaországban picit kevesebb termett, de mindenhol jó a hozam.

Összességében elmondható, hogy mind Kelet-, mind Nyugat-Európában az előjelzéseknek megfelelően alakult a tengeri mennyisége.

Bőségesen lesz áru a kereskedelmi gabonapiacokon, ezért érdemes meggondolni, hogy mikor adjunk túl a megtermelt gabonán, illetve meddig érdemes kivárni vele.

Hazánkban a tárolókapacitás megoldott, sőt, újabb tárolók épültek/épülnek, de a feldolgozóipar is kiszámíthatóan és folyamatosan vásárolja fel a magyar tengerit. Reng Zoltán szerint a hazai feldolgozóüzemek helyzeti előnyben vannak, hiszen bőséges gabona áll rendelkezésre és az áru közel van, a szállítási költség jelentősen olcsóbb, így kedvezőbb áron tudnak alapanyagot vásárolni.

gabona

Idén is árubőség van, ezért meg kell gondolni, mikor adjunk el.

A Hungrana vezetője fontosnak tartja elmondani, hogy az idei évben az időjárás tökéletesen kedvező volt a kukoricának, a májusi sok eső a legjobbkor jött, és a nyári meleg sem okozott semmi nehézséget, hiszen légköri aszály nem volt. Tehát a körülmények adottak voltak egy jó évhez.

Az elmúlt években a kukorica terméshozama folyamatosan emelkedő tendenciát mutat, ehhez az időjárás mellett a technológia fejlődése is hozzájárult, valamint a gazdák nyitása a precíziós gazdálkodás irányába. Természetesen a termésátlagot lehetne még növelni, például az öntözés ennek az egyik alappillére lehetne.

A kukoricában továbbra is potenciált lát a szakember, hazánk éghajlata továbbra is kedvező, de a klímaváltozás hatásait szükséges lesz mérsékelni.

A termelőknek is érdemes 5-10 évre előre tervezni, a beruházásokat is eszerint alakítani, és átgondolni, hogy milyen szántóföldi növénykultúrával foglalkozzanak az elkövetkező időszakban, hogy sikeresek maradjanak a hazai agráriumban.

Köztudott, hogy a Hungrana Kft. igazoltan GMO-mentes alapanyagból állítja elő termékeit, amely előnyt jelent a világpiacon.

A cukorpiac jelentős változáson ment és megy keresztül, ehhez minden szereplőnek alkalmazkodnia kell. A cukor árával együtt mozog az izocukor ára is, mely a túltermelés miatt alacsonyabb a megszokottnál. Sok cukoripari cég került az elmúlt időszakban nehéz helyzetbe, vált veszteségessé és várhatóan a kisebbek hamarosan bezárásra kényszerülnek.

Cégünk elmondhatja, hogy idén is pozitívan zárja az évet, jobb évünk lett, mint amit vártunk, és továbbra is stabil szereplői vagyunk az izocukor-piacnak. Véleményem szerint a jövő év még több változást hoz a cukorpiacon a fent említett okok miatt, a szereplők változni fognak, de 2021-re várhatóan konszolidálódik a piac – zárja sorait a cégvezető.