Bizonyára ebben döntő szerepe volt Kilcsevszki professzornak, a Belorusz Genetikai és Citológiai Intézet neves igazgatójának és a Minszkben tartott előadásában elhangzottaknak. Ezen a nemzetközi konferencián a neves tudós úgy fogalmazott, hogy „országa kész a GMO-k felhasználására”. Érveiben arra hivatkozott, hogy a GMO-növényekkel, főleg a cukorrépával végzett hazai kísérletek megnyugtató eredménnyel zárultak. Azok mind a hazai, mind a nemzetközi elvárásoknak megfelelő eredményeket adtak. A bíztató kezdet után most a burgonyabogárral szemben rezisztens GMO-burgonyával végeznek kísérleteket.

Ezzel merőben más álláspontot képviselnek a németek, jelesül az 1507 GMO-kukorica hazai termesztésének betiltatásával. Egyben elismerésüket fejezték ki a korábbi miniszterüknek, Ilse Aigner asszonynak a GMO-kukoricával kapcsolatos elutasító magatartásáért. Ezt az eredményt az új koalíció sem veszélyezteti, minthogy a fogyasztók és termelők egyaránt a GMO-mentes hazai mezőgazdaság gyakorlata mellett állnak ki.

Lényegében ennek a GMO-elutasító álláspotnank is betudható, hogy az amerikai Monsanto mamutcég beletörődött abba, hogy GMO-s vetőmagot már nem fognak Németországban forgalmazni. A vetőmag- és növényvédő-szer-forgalmazásban a Monsanto számára Európa jelentette a legnagyobb piacot, így érzékeny veszteséget jelent számukra a német vetőmag piac elvesztése. A Monsanto által forgalmazott MON810 kukorica továbbra is nagy bevételt jelent számukra, minthogy 1998 óta engedélyezik az EU-ban  a termesztését. Ilyen, tehát GMO-s kukoricából sokat termesztettek az EU-n belül (Spanyolországban, Romániában, Portugáliában, Szlovákiában, Csehországban). Bármennyire is mentes Németország a GMO-növényektől, mégis – szögezte le a Monsanto németországi üzletvezetője, Ursula Lüttmer-Ouzane asszony – a fogyasztók GMO-s vetőmagból származó szójával takarmányozott sertés-,szarvasmarha- és baromfihúst fogyasztanak, így tehát nem mentesülnek a GMO-s termékektől. Ráadásul azok a német lakosok, akik Argentínából importált szarvasmarhahúst fogyasztanak, GMO-s takarmánnyal etetett állatból származó húst esznek.