A melothria és a görögdinnye között a különbség csak annyi, hogy a növény termései mindössze 2-3 cm hosszúak és 5 gramm súlyúak, illetve botanikailag nem is dinnye, hanem az uborka rokona. A Közép-Amerikából származó, enyhén melegkedvelő, de akár Magyarországon is termeszthető növényt botanikai nevén nem sokan ismerik, mindenki csak mexikói datolyauborkának vagy mexikói egérdinnyének hívja – írja a hurriyetdailynews.com.

Melothria scabra

A mexikói datolyauborka teljesen úgy néz ki, mintha mini görögdinnye lenne – fotó: commons.wikimedia.org

A török vállalat a furcsa termést Antalya környékén – peszticidek használata és génmódosítás nélkül – üvegházban állítja elő. Az apró gyümölcsökre magas vitamintartalma és tápértéke, valamint kellemes íze miatt nagy kereslet mutatkozik. A gyümölcs jól felhasználható saláták összetevőjeként, de nyersen is kedvelik rágcsálnivalóként.

Remek étvágygerjesztő hatása mellett az az előnye biztosan megvan, hogy a napraforgóhoz vagy tökmaghoz viszonyítva teljes egészében elfogyasztható, tehát a fogyasztás helyén sok szemetet nem hagy. Az új divatot azonban meg kell fizeni, a melothria nem egy olcsó dolog.