A glifozát a minapi EB-döntés értelmében 2033-ig használatban maradhat az Európai Unióban, bár a tagállamok határozhatnak másként. Azonban nagy az esély rá, hogy ez most már tényleg a végső időpont. A vegyi készítmények növekvő korlátozásával a természetes hatóanyagok iránti igény egyre növekszik, aminek ékes példája épp a glifozát. A totális hatású gyomirtó készítmény jelenleg a legszélesebb körben használt szer világszerte, ezért több tudományos műhely is keresi az ökológiailag kompatibilis alternatívákat. Az egyik lehetséges jelölt a 7dSH – írja az agrarheute.

A 7dSh-t dezoxi-szedoheptulóznak nevezik és a Synechococcus elongatus nevű baktérium által termelt természetes cukrot. Eddig nem mutatott ökotoxikológiai mellékhatásokat, tehát állatra és emberre nem jelent veszélyt, viszont a glifozát hatásmechanizmusához hasonló módon gátolja a gyomok növekedésében kulcsfontosságú enzimet.

A hatékonysággal kapcsolatos kezdeti vizsgálatok ígéretesek a Tübingeni Egyetem kutatói szerint, úgy látják, hogy a 7dSh herbicidként használható.

Eddig azonban még nem találtak hatékony formulát a 7dSh-hoz, a tudósok most granulátumot vagy permetezhető készítményt akarnak kifejleszteni. A készítmény egyik kihívása a cukor szabályozott módon történő felszabadítása oly módon, hogy hatásos is legyen.


Ezzel párhuzamosan a Bayer Crop Science a glifozát utódját is fejleszti.

Az új gyomirtó szert jelenleg terepi kísérletek keretében tesztelik.

"Az első jóváhagyási kérelmet hamarosan benyújtják" – mondja Frank Terhorst, a Stratégiai és Fenntarthatósági Osztály vezetője és a Növényvédelmi Divízió végrehajtó bizottságának tagja. Az új készítmény a tervek szerint 2028-ban kerülhet piacra.

A BASF is új gyomirtó szer piacra dobását tervezi, az elsősorban a fűfélékkel szemben hatásos Luximo nevű készítmény cinmetilin hatóanyaga már forgalomban van Angliában és Németországban is kérelmezték az engedélyezést.

Indexkép: pixabay