A mezőgazdasági termelők és az élelmiszeripar szereplői hamarosan részesülnek abból a mintegy 25 milliárd forintos csomagból, amelyet az Agrárminisztérium a nehéz helyzetbe került gazdálkodók megsegítésre különített el – tudta meg a Magyar Nemzet.

A zöldség- és gyümölcstermesztés, valamint a szőlő- és bortermelés mellett az élelmiszeripar is számíthat támogatásra – fotó: Pixabay

A tárcától kapott tájékoztatás alapján a lap úgy értesült, két támogatási típus bevezetését tervezi a minisztérium. A koronavírus-járvány által leginkább sújtott ágazatok, többek között a zöldség- és gyümölcstermesztés, illetve a szőlő- és bortermelés esetében a már meglévő jogcímek keretösszegét fogja megemelni a tárca, és az egyszeri, rendkívüli támogatás lehetőségét sem vetik el. Ugyanakkor az élelmiszeripar számára is, a költségvetési többletforrások terhére új támogatási lehetőséget indít el.

A lap úgy tudja, az új támogatási konstrukciók véglegesítésén folyamatosan dolgoznak a szaktárca illetékes munkatársai. A részletekről később ígértek tájékoztatást. Reményeik szerint az Európai Bizottság jóváhagyását követően minél hamarabb meg tudják hirdetni az új felhívásokat.

Nagy István elmondta, a gazdaságvédelmi akcióterv részeként kidolgozott, Nemzeti élelmiszer-gazdasági válságkezelő program célja megőrizni a termelési kapacitásokat, javítani a járványügyi védekezést, ezzel biztosítva az ország élelmiszer-ellátását és az exportpiacokat.