Az Európai Uniós támogatási rendszer komoly átalakulás előtt áll. 2020 után az Európai Unióhoz való csatlakozásunk óta működő fejlesztéspolitikai rendszer átalakul, a támogatások szintje pedig várhatóan csökken. A következő években a beruházások bővítése, az Uniós források még hatékonyabb felhasználása és a már folyamatban lévő hitelprogramok kiterjesztése lehet a magyar mezőgazdaság záloga.

Ezt a fejlődést hivatott az Erste AgriNetwork „gyorsreagálású”, mobil agrárfinanszírozói szakemberhálózata szolgálni, mely elsősorban a nagy mezőgazdasági termék-előállító térségekben, 9 megyében (Somogy, Baranya, Bács-Kiskun, Szolnok, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs és Pest), 10 kapcsolattartóval indul 2016 első félévének végén.

Hollósi Dávid

Hollósi Dávid, az Erste Bank Agrárkompetencia Központjának vezetője

"Az AgriNetwork nagyon jó lehetőség arra, hogy a szakértői bank ne csak szlogenekben, hanem valódi megtestesülésében is valóra váljon. A hálózat különlegessége, hogy nemcsak a finanszírozói oldalon, hanem a finanszírozási modellünk és kötelezettségeink minden részében jelen van. Az elemzők és a kockázatkezelők is speciálisan képzettek, tehát, akik meghozzák a kockázati döntéseket, szintén részesei ennek a rendszernek" – mondta az Agroinform.hu-nak az Erste Bank Agrárkompetencia Központjának vezetője.

Komoly megtakarításokat érhet el, ha jól használja bankját

Ma már bankszámla és bankszámla között is van különbség. "Az Ersténél a szezonalitáshoz igazítottuk egyes bankszámlák árazását. Van olyan őstermelői bankszámlánk, amely jellemzően terhelési, kimenő utalások időszakában olcsóbb díjakkal rendelkezik, valamint szintén kedvezményes szolgáltatási díjakkal igazodik a készpénzfelvételi időszakokhoz. Komplex szolgáltatást kínálunk" – mondta Hollósi Dávid. 200 millió forint árbevétel felett személyre szabott ügyfélmenedzser segíti az ügyfelet.

Az agrárszakember szerint az agrárközösség számára különösen fontos, hogy partnereik a termelés folyamatának mögöttes tartalmait is lássák, valamint tudják, hogy például a repce után a vetésforgóban milyen növény következhet, és megértik azt is, hogy márciusban törlesztést – a szántóföldi növénytermesztők esetében – nem kérhetnek, mert a gazdák akkor éppen inputanyagokat finanszírozzák és juttatják a földbe.

Egy örökzöld: a lízingfinanszírozás

Az agráriumban a lízing és a géphitel, mint finanszírozási forma, megkerülhetetlen tényező, ezt a tevékenységet az Erste Bank esetében a Lízing Kompetencia Központ végzi. A bank széleskörű tanácsadásra törekszik, így a kompetencia központok mellett az Erste Bank EU-irodája az európai uniós támogatások és forrásszerzés profi szakértőjeként támogatja a mezőgazdasági fejlesztéseket.