Hatalmas demonstrációt tartottak a német gazdák kedden Berlinben. Több mint ötezer traktorral érkeztek a főváros központjába, több órára megbénítva a közlekedést. Németország minden részéről érkeztek termelők, tízezernél is többen vehettek részt a megmozduláson.

A tüntetők a kormány által tervezett szigorúbb mezőgazdasági környezet- és állatvédelmi csomag ellen tiltakoztak immár sokadjára. A hat hete tartó országos tüntetéssorozatnak a keddi volt a legújabb és a legnagyobb epizódja. A gazdálkodók soha nem látott méretű tiltakozását részben az egyre szigorúbb, szerintük már a megélhetésüket veszélyeztető környezetvédelmi előírások váltották ki. Emellett a dél-amerikai országokkal megkötött kereskedelmi megállapodás is nagy felháborodást váltott ki.

gazda

A német gazdáknál betelt a pohár – fotó: MTI/EPA/Omer Messinger

Másrészt a gazdálkodói közösséget az is egységbe kovácsolta, hogy úgy érzik, rengeteg támadás éri őket, a társadalom és a média egy részében általánossá vált egy a gazdákat ostorozó szemlélet, ami ellenük hangolja a közvéleményt. Ahogy az egyik tüntető nyilatkozta az Euronews-nak: "a farmereket vádolják mindenért, ha a sajtót nézzük. Ez zavar minket. Számunkra túlcsordult a pohár, és elég, és ezt mutatjuk meg a demonstrációnkkal."