A német agrárkamarák értékelése szerint a legutóbbi évben a német agrártermelők jövedelmei nagyon eltérően alakultak, de az országot sújtó szárazság azokat minden körzetben erősen visszavetette (országosan mintegy 25 százalékkal) – olvashatjuk az agrarheute.com, német hírportálon.

állattartás

A Schleswig-Holstein tartomány gazdálkodói jártak a legrosszabban – fotó: Pixabay

A legnagyobb árbevétel kieséseket Schleswig-Holstein tartomány gazdálkodóinak kellett elszenvedniük, akiknek a jövedelme az előző évihez képest 48 százalékkal csökkent. A legjobban Rajna-Pfalz tartomány termelőinek sikerült átvészelniük a szárazság és a hőség kihatásait, a legnagyobb nyereségnövekedést viszont Alsó-Szászországban könyvelhették el.

A növénytermesztők éves jövedelme – évi 57 és 82 ezer euró között mozogva – jóval meghaladta az elmúlt évi különösen alacsony szintet, de a tavalyinál magasabb árak nem mindenütt kompenzálták a terméskieséseket.

Az állattartók viszont éppen a magas takarmányárak (és részben a tejfelvásárlási árak visszaesése) miatt jóval kevesebbet kerestek, a sertéstartókat és sertéshús termelőket is csupán a kínai import erőteljes felfutása mentette ki a nehéz helyzetükből. Lehet azonban, hogy a „kínai boom” túl későn jött, mivel a magas takarmányárak mellett a takarmányhiány is egyre súlyosabb gondot okoz.