Sok még a bizonytalanság a júniusban érvénybe lépett uniós szabályozással kapcsolatban, amely alapján tilos részben vagy egészben erdőirtásra visszavezethető termékekkel kereskedni az Európai Unió területén – írja az economx.hu

kávé

Az Európai Unió idén júniusban hatályba lépett „erdőirtási törvénye" miatt az EU raktáraiban tárolt több százezer tonna kávé és kakaó megsemmisülhet – fotó: pixabay.com

Bár 2024 végéig még egy átmeneti időszak van érvényben, de két szervezet is arra mutatott rá, hogy a hatalmas elraktározott kávé- és kakaómennyiség miatt még nagy lehet a kavarodás. A szakértők véleménye szerint jelenleg még sok a homályos pont, egy viszont szinte biztosra vehető: a fogyasztóknak meg kell majd fizetni az uniós zöldítés árát.

Az Intercontinental Exchange (ICE), – ami az egyik legfontosabb kávé- és kakaótőzsde –, valamint az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) közös ügynöksége, a Nemzetközi Kereskedelmi Központ (ITC) arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió idén júniusban hatályba lépett „erdőirtási törvénye" miatt az EU raktáraiban tárolt több százezer tonna kávé és kakaó megsemmisülhet.

A két szervezet arra mutatott rá, hogy a jövő év végéig van lehetőség arra, hogy az uniós raktárakban található, jogszabálynak meg nem felelő forrású kávét és kakaót az EU-n kívül értékesítsék, vagy végső esetben megsemmisítsék.

Ha az átmeneti időszakon belül landol a piacon, az még rendben van. De ha az átmeneti időszak végéig visszatartják, és ekkor adnák ki, az már problémás

– idézte a Financial Times Pamela Coke-Hamiltont, az ICE ügyvezető igazgatóját, aki hozzátette, hogy jelentős nehézségeket és fennakadásokat okozhat majd, hogy a gyártók még mindig nem tettek túl sokat azért, hogy az új szabályoknak a termékeik megfeleljenek.


kakaó

A jövő év végéig van lehetőség arra, hogy az uniós raktárakban található, jogszabálynak meg nem felelő forrású kávét és kakaót az EU-n kívül értékesítsék – fotó: pixabay.com

Az ICE leszögezte, a tárolt árukkal kapcsolatban várható zűrzavar az ágazat egészére hatással lesz, ami fennakadásokat okozhat az ellátási láncon belül, és ezt a termelőtől egészen a fogyasztóig minden szereplő megérezhet.

A június 29-én hatályba lépett 2023/1115/EU uniós rendelet alapján EU területén többek között a pálmaolajjal, marhahússal, faanyaggal, kávéval, kakaóval, gumival, szójával, csokoládéval, bútorral vagy nyomtatott papírral kereskedő vállalatoknak biztosítaniuk kell, hogy a termékük nem hozható összefüggésbe erdőirtással, azaz az alapanyag nem ilyen területen termett vagy tenyésztették.

Az uniós rendelet ugyan nem nevezi meg az intézkedés célpontjaként Brazíliát, a szakértők szerint viszont mégis egyértelmű, hogy a háttérben az amazonasi esőerdő drámai visszaszorulása áll – 2019 és 2021 között összesen 33 800 négyzetkilométernyi részét irtották ki az őserdőnek.

A világ kakaótermelésének mintegy 70 százalékáért felelős Elefántcsontpartról és Ghánáról sem lehet megfeledkezni, ezekben az országokban nagyon elterjedt az erdőirtás és a gyermekmunka is, ami a fenntarthatósági problémák mellett etikai problémákat is felvet.

Matthijs de Meer, az Európai Kakaószövetség uniós ügyekért felelős vezetője hangsúlyozta, hogy a gyártók elsődleges dilemmája most az, hogy a 2025 húsvétján elfogyasztott csokoládétojások a mostani kakaótermésből készülnek.

Hozzátette, amennyiben az Európai Bizottság és a tagállamok nem tisztázzák az átmeneti időszak alatt termelt kakaóbabok státuszát, „az hatalmas hatással lehet a kakaótermelőkre, az uniós fogyasztókra és az iparágra is. Jelentős mennyiségű kakaókészlet értéke szinte nullára csökkenhet, ez pedig ráadásképp élelmiszer-pazarláshoz vezethet".

2023 decemberéig kell kijelölni az illetékes hatóságokat, amelyek felelősek lesznek a rendeletben meghatározott kötelezettségek teljesítésének ellenőrzéséért. A hatóság feladatai közé fog tartozni a piaci szereplők és kereskedők rendszeres ellenőrzése, valamint az ellátási láncban mozgó olyan termékek azonosítása is, amelyeknél nagy a megfelelés hiányának kockázata, és így azonnali intézkedésként a termékek forgalomba hozatalának, forgalmazásának vagy exportjának felfüggesztése válik szükségessé.

reagált a hírre Fórián Zoltán agrárszakértő, aki szerint "az EU a piaci szereplőkre helyezi a jogszabálynak való megfelelés felelősségét, annak bizonyítását, hogy az árucikkeik erdőirtás-mentes földterületen termelték, a kibocsátó országban hatályos jogszabályoknak megfelelően".