Összehasonlítva más áruféleségekkel, a mezőgazdasági piacok még mindig nyomottak. Amíg az arany, olaj és a réz, valamint a vasérc árfolyama idén már felfelé indult, a mezőgazdasági terményárak azonban nem követik őket.

A Bloomberg hírügynökség nyolc különböző termény adatait összesítő mezőgazdasági szubindexe meglehetős bizonytalanságot mutat: néhány napos enyhe emelkedés után egy-két százalékos csökkenés következik, és nem látszik a tartós növekedést mutató trend. Sőt: az index hétéves mélypontra zuhant a múlt héten a világszerte rendkívül erős gabona- és szójatermés hatására.

búza

Még mindig a túlkínálat érzése uralja a piacot – fotó: Shutterstock

Míg a befektetők úgy tippeltek, hogy az az olaj és a réz világpiaci túlkínálata enyhülésnek indul, addig a mezőgazdasággal kapcsolatban 2006 óta nagyon óvatosak – állapítja meg a Bloomberg. Nem is csoda, hogy olyan cikkek jelennek meg az Egyesült Államokban, amelyek felteszik a kérdést: Érdemes befektetni a mezőgazdaságba? A mezőgazdasági terményekkel kapcsolatban nem várhatunk jó híreket – jelentette ki Benjamin Bodart, az angliai CRM Agri-Commodities szakértője, hozzáfűzve, hogy a kukorica, a búza és még a bab tekintetében is rekordközeli a finanszírozási hiány.