2019-ben a kukorica-piac globálisan stabilnak számított

Tavasszal aggodalomra adott okot az USA időjárása, amikor áradások késleltették a vetést. A kívánatos időponttól eltérően, sokfelé egy hónapnál is később sikerült csak elvetni. A kukorica azonban be tudta hozni a lemaradást, így kicsit később ugyan, de betakarították az Egyesült Államokban is az 350-380 millió tonnás elvárt mennyiséget – előzetes becslések szerint 5%-os terméskiesést prognosztizáltak.

fotó: Shutterstock

Az USA-ban, 2019-ben ötvenötödik alkalommal rendezték meg az ország kukoricatermesztőinek versenyét, ahol bámulatos eredmények születtek.

Az első helyezett, David Hula hektáronként 41,44 tonnás (616,1953 bushel/acre) termést ért el.

David Hula öntözött kategóriában, a Pioneer P1197YHR hibriddel érte el a rekord eredményét.

A farmerek többségét érintő kedvezőtlen termesztési feltételek ellenére a nemesített fajták és az élenjáró termesztési technikák ebben az évben is lehetővé tették a résztvevők számára, hogy több kategóriában kimagasló eredményeket érjenek el.

Részletes cikkel számoltunk be az USA-ban elért további terméseredményekről.

 

Ez a körülbelül 5%-os amerikai terméskiesés nem rengette meg globálisan a piacokat, ennek pedig több oka is van.

Egyik oka, hogy Argentínában és Brazíliában rekord mennyiségű kukorica termett. Ebben a két országban már 150 millió tonna kukoricát termelnek – és az a mennyiség évről-évre nő és mára a világon mindenhová exportálnak ebből.

Az európai piac jobb évet zárt kukoricában 2019-ben, mint 2018-ban

Magyarország és a környező országok régiója nagyon jó időjárási viszonyoknak örvendett a kukorica szempontjából 2019-ben: eső akkor jött, amikor kellett és légköri aszály gyakorlatilag nem volt a kritikus időszakokban.

Nyugat-Európában volt egy-két ország, ahol átlagosnál kevesebb tengerit sikerült betakarítani – például Franciaországban – de itt is elegendő mennyiség termett a saját igények kielégítésére.

Ukrajna és Oroszország az a két állam, ahol folyamatosan növekednek a termésátlagok.

Ukrajnából ismét 36 millió tonna kukoricatermést vártak az előrejelzések.

Mindezeket összevetve egymilliárd százmillió tonna felett lesz a 2019-es kukoricatermelés, amely – ugyan folyamatosan nő a felhasználás mértéke, de mindezek ellenére – bőven kielégíti a szükségleteket ez a mennyiség.

Óriási készleteken ül a világ, így ha a növekvő igény miatt ez a készlet minimálisan megcsappan, az még nem fogja megrengetni a kereslet-kínálati egyensúlyt – ugyanezen okok miatt pedig az árszint sem változik számottevően.

fotó: Shutterstock

Magyarországon az előzetes becslések alapján 8 millió tonna körüli termést sikerült betakarítani kukoricából.

Ez 8,1 t/ha átlagtermést jelent a 986.000 hektár tekintetében, amely körülbelül megegyezik a 2018-as év átlagával.

Az igény hazánkban nem változott számottevően – az ipari felhasználás minimális növekedése mellett a takarmánycélú felhasználás hasonló mértékben csökkent az állattartás csökkenése miatt.

Az elmúlt években már tendenciaként megfigyelhető, hogy egyre kevesebb kukoricát használunk fel Magyarországon közvetlenül takarmányozási célra. Ennek két oka van, az egyik a csökkenő állatlétszám, a másik pedig az, hogy a kukoricafeldolgozás társtermékeit is előszeretettel használják a takarmányozók – hiszen így ár-érték arányban sokkal jobb minőségű takarmányt kapnak.

Magyarországon az elmúlt 5 éves átlaghoz képest magasabb terméseredményt értünk el, de a globális árubőség miatt a felvásárlási árak nem tudtak magasabbra emelkedni. Sőt, a 20198 december eleji felvásárlási árak kicsivel az egy évvel ezelőtti árak alá is kerültek.

Tavaszig az árszintben számottevő változás nem várható.

A két-három éves termény tárolására érdemes felhívni a figyelmet, hiszen itt még fontosabb a szárítás és a tárolás körülményeinek minősége.

A magyar kukoricáról összességében elmondható, hogy kifogástalan minőségű.

2020-as előrejelzés kukorica-fronton

2020 tavaszán lezárulnak az argentin és brazil aratások, így a betakarítási eredmények hatással lesznek a piacra. Amennyiben bőséges termést sikerül betakarítani, az árszint változatlan maradhat. Amennyiben az időjárás miatt terméskiesés lesz, akkor akár emelkedhetnek is a felvásárlási árak.

A Hungrana Kft. 2019-es piaci kitekintése

A cukorpiacon 2019 decemberéig nem változott a helyzet – túltermelés van, így nagyon nyomottak az árak. Az előrejelzések azt mutatják, hogy 2020-ban talán lesz némi hiány, ami áremelkedést eredményezhet, de ennek mértéke nem lesz sorsdöntő.

A Hungrana Kft. másik fő terméke a bioetanol, amely piaca az izocukorral szemben nagyon stabil piaccal és egyre nagyobb igénnyel rendelkezik az európai piacon. Ez részben a benzinbe történő bekeverésnek köszönhető.

2019 februárban Veszprémben megtartották 71. találkozójukat a Visegrádi Országok (V4) agrárkamarái. Az ülés első napján 31 kelet-közép-európai, együttesen több mint 6 millió tonna gabonát és repcét feldolgozó bioüzemanyag-gyártót tömörítő szervezet vezetője vett részt, akik a bioüzemanyagok bekeverési arányának növelését szorgalmazták.

Az ágazat szereplői arra tettek javaslatot, hogy a V4-országok agrárkamarái indítványozzák országuk döntéshozóinál a 10 térfogatszázalék etanolt tartalmazó E10, illetve a 7 térfogatszázalék biodízelt tartalmazó B7 üzemanyagok legkésőbb ez év végéig történő bevezetését. Az agrárkamarák vezetői támogatásukról biztosították a bioüzemanyag-gyártó szervezeteket, mivel a bekeverési arány emelése növelheti a térség gazdálkodóinak versenyképességét, és további vidéki munkahelyeket hozhat létre.

Mindezek eredményeként 2020 januárjától 10 EU tagállamban – közöttük Magyarországon is E10 benzint is lehet tankolni a kutakon.

Mi a bioetanol és mi az E10?

Bioetanolnak a növényi eredetű – Magyarországon jellemzően takarmánykukoricából – készített etanolt nevezzük. A bioetanolt a benzinhez keverik, ugyanis így csökkenthető az üzemanyag-használat során kibocsátott éghajlat-károsító gázok mennyisége és javul az üzemanyag kompressziótűrése is.

Az E10 olyan üzemanyag, amely 10%-ban etanolt tartalmaz. Az etanol az alkohol kémiai elnevezése, melyet Magyarországon hazai takarmánykukoricából állítanak elő. Az etanolt azért keverik az üzemanyaghoz, mert ilyen módon:

- csökkenthető az üzemanyag használat során kibocsátott éghajlat-károsító gázok mennyisége;

- fejleszthető és még stabilabbá tehető a hazai mezőgazdaság és a gazdák helyzete;

- növelhető a hazai GMO-mentes magas fehérje tartalmú takarmány mennyisége;

- csökkenthető a gépjárművek kipufogócsövének a részecske-kibocsátási szintje.

 

Reng Zoltán üzenete a gazdatársadalomnak 2020-ra:

"Hiszek a kukoricában és abban, hogy egyre inkább hódít az a szemlélet a hazai termelők számára, hogy a hektáronkénti eredményt kell fókuszba helyezni.

Az eredmény az időjárási kitettség miatt ugyan ingadozik a kukorica esetében, de úgy gondolom,hogy kijelenthetjük, hogy még mindig a kukorica az az a növény, amellyel a támogatások nélkül is lehet eredményesen gazdálkodni. – És úgy gondolom, hogy ez hosszú távon így lesz.

A kukorica fantasztikusan sokoldalú felhasználhatóságának és a Hungrana széles termék-portfóliójának köszönhetően nagyon sokáig és nagyon stabilan itt leszünk a magyar piacon és fel fogjuk vásárolni a hazai gazdálkodók termését.

Hiszek az ipar zöldülésében és abban, hogy a kukorica keményítőtartalmából bio-műanyagokat fogunk tudni előállítani, amelyek fantasztikus áttörést jelenthetnek a közeljövőben.

Érdemes az új termesztési technológiákat kipróbálni és érdemes lesz versenyképesen termelni kukoricát, mert erre a növényre a jövőben sokkal nagyobb szükség lehet, mint más kultúrákra."