Lengyelországban és világszerte növekszik a szuperélelmiszerek vagy szuperételek (superfoods) piaca – ovashatjuk a portalspzywczy.pl híportálon. Ezek olyan élelmiszerek, amelyek különleges összetevőik (vitaminok, antioxidánsok, ásványi anyagok) révén a leghatékonyabban szolgálják az egészséges életmódot és a betegségek megelőzését. A fogyasztók ezekért mindenütt hajlandók a hagyományos termékeknél magasabb árat fizetni.

A szuperélelmiszerek piaca Lengyelországban folyamatosan növekszik, és 2016-ban 35 millió zlotyt (1 zloty ~ 74,00 Ft) tett ki, de még messze van a telítettségtől. Lengyel elemzők szerint az ilyen termékek iránti kereslet nem múló divatot, hanem tartós és erősödő tendenciát jelent, amelynek alapja a tudatosodó fogyasztói magatartás, a korszerű táplálkozás tanulmányozása és a javuló életszínvonal.

A szuperélelmiszerek piaca világszerte növekszik – fotó: Shutterstock

A szuperélelmiszerek forgalmazásával Lengyelországban két országos vállalat (Intenson és Purella Food) foglalkozik, amelyek saját eladói hálózattal is rendelkeznek, de az élelmiszerboltok többségében van egy külön polc ezek számára. A szuperélelmiszerelet tartalmazó polcok a franciaországi boltokban – arányaiban és kínálatában háromszor vagy négyszer nagyobb a lengyelországiaknál, de az utóbbiak is bővülő tendenciát mutatnak, forgalmuk legutóbbi 5-6 évben megduplázódott.

Talán Magyarországon is érdemes lenne nagyobb gondot fordítani a szuperélelmiszerek forgalmazásának ösztönzésére, ahelyett, hogy megvárnánk, hogy a nagy nyugati cégek hozzák be az ilyen termékeket (borsos áron), inkább mi próbáljunk ilyeneket külföldre vinni, vagy az idelátogató nyugatiaknak kínálni, akik bizonyára vevők lennének azokra.