Habár néhány napja már megmutatta magát az őszies időjárás és mérhettünk helyenként az országban fagypont alatti hőmérsékleteket, azonban egyelőre nem úgy néz ki, hogy aggódnunk kellene a fagyok miatt. A kérdés az, hogy meddig tart a jó idő. Akkor kell-e aggódnunk, amikor már a fagy tüneteit tapasztaljuk vagy még ideje korán.

Érdemes elgondolkodni a következőkön. Ha egy gazdaság a fő kárszezonban menetrendszerűen védi a bevételét jég- és viharkárokra szóló biztosítással, akkor itt van ismét a lehetőség, hogy költséghatékonyan, fagyokra is térítő „csomag” verzióra cserélje gyakorlatilag nulla többletráfordítással a jelenlegi biztosítását. Ez könnyen, egyedileg is ellenőrizhető az Agrisk növénybiztosítási kalkulátorában.

agrisk

Mielőtt rátérnénk, hogy miért érdemes csomag konstrukcióban gondolkodni, nézzük meg a kritériumokat, aminek teljesülniük kell ahhoz, hogy például egy téli fagykár téríthető legyen a biztosító részéről.

Alapszabály, hogy a fagynak olyan tőszámcsökkenést kell eredményeznie, ami szükségessé teszi tavasszal a terület újrahasznosítását. Ez azt jelenti, hogy az adott táblában nagyjából minden második tőnek ki kell pusztulnia a feltétel szerint átlagosan. Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy mínusz 15 fokos hidegnek kell beállnia ahhoz, hogy téli fagy káreseményről beszélhessünk, amit ráadásul ellenőriz a biztosító az erre a célra létrehozott meteorológiai rendszerben.

fagykár

Itt van a lehetőség, hogy fagyokra is térítő „csomag” verzióra cserélje gyakorlatilag nulla többletráfordítással a jelenlegi biztosítását.

Repce esetében a térítéshez arra is szükség van, hogy meglegyen ősszel a technológiailag elvárható tőszám és legalább 6-8 leveles állapotú növény menjen a télbe. A kipusztult növények „múmiái” tavasszal még megtalálhatók legyenek a károsodott területen, így azok hiánya egyből indokolja a kizárást, vagyis arra nem lehet hivatkozni, hogy elfújta azokat a szél.

A térítés a legfontosabb részét képezi a rendszernek. A téli fagy biztosítások szántóföldi növények esetén önköltségi térítést jelentenek. Leegyszerűsítve: ha a mínusz 15 fokos hideg olyan kipusztulást eredményez a növényállományban, hogy ki kell tavasszal művelni és egy új növénnyel újrahasznosítani a területet, akkor az addig befektetett inputanyagok és művelési költségek nagy része megtérülhet. Az egyébként biztosítónként változhat, hogy mekkora arányban térítik meg ezeket a költségeket. Például egy hektáronként 300.000 Ft-ot érő repcetábla fagykár kifizetése 60-99.000 Ft között mozog.

Valójában a fagybiztosítást csomagban érdemes kérni, mert minimálissá tehető az erre fordított összeg, vagyis tulajdonképpen ajándékba kaphatjuk.

Az 5 Mrd Ft-os támogatási keret ismét alátámasztja azt a számítást, hogy az „A csomag” biztosításoknak ismét megvan a létjogosultsága, mert az igénybe vehető támogatási intenzitás ismét a 65%-os mérték irányába viszi el a visszatérítést. Nagyon egyszerűen lefordítva, ha kötünk egy „A” csomagot, akkor a fizetendő díj ugyan magasabb lesz az elején, mint egy szimpla jég- és viharbiztosítás, viszont utólag több pénzt kapunk vissza és mondhatni ajándékba kaptunk egy fagybiztosítást is egyben.

Gondoskodjon azonban arról is, hogy megfelelő képviseletet kapjon a kár alkalmával is. Ezt a problémát az Agrisk Kárszemle kárszakértői szolgáltatásával könnyen meg is oldhatja.

Surmann Árpád
Agrisk.hu és Karszemle.hu alapító, agrárbiztosítási szakértő