Az Ukrán Agrobusiness Club (UCAB) adatai szerin Ukrajna ez év első negyedében 5,7 milliárd dollár értékben exportált mezőgazdasági termékeket, ami kereken 6 százalékkal meghaladja az előző év azonos időszakában kivitt termékek értékét – írja a kyivpost.com.

Az ukrán gabonatermés csökkenni fog idén így várhatóan az export is – fotó: Pixabay

Egyes termékek esetében az értéknövekedés ennél jóval nagyobb volt, így a zsírok és olajok exportjának értéke 19 százalékkal (235,1 millió dollárral), a napraforgóé pedig 9 százalékkal (193,1 millió dollárral) emelkedett. Az állati termékek exportértéke viszont 15 százalékkal (265,9 millió dollárra) csökkent, ami egyértelműen az országban tavaly bekövetkezett madárinfluenza fertőzés miatt bevezetett exporttilalomnak tudható be. A repce kivitele viszont 97 százalékkal (69,1 millió dollárral), a szójáé pedig 19 százalékkal (50,4 millió dollárral) csökkent.

Ugyanakkor az ország mezőgazdasági importja 18 százalékkal (1,7 milliárd dollárra) növekedett az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül a sajt importja csaknem a kétszeresére (26,3 millió dollárra), a burgonyából viszont az ukránok az előző évinél 12-szer, citrusféléből 21 százalékkal többet vásároltak külföldről, 19,8, illetve 16,4 millió dollár értékben.

Az agrárminisztérium becslése szerint Ukrajna ez évi gabonatermése (a nagymagvú hüvelyesekkel együtt) – a csapadékhiány és a koronavírus járvány által kiváltott gazdasági nehézségek miatt – a korábban becsült 65-70 millió tonnával szemben legfeljebb 60 millió tonnára tehető. A terméscsökkenés minden bizonnyal a gabonaexport visszafogásával fog együtt járni, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az említett okok miatt a tavaszi gabonák vetésterülete is jóval kisebb a tervezettnél (mintegy 3 millió hektár).