Az MTI megkeresésére Petőházi Tamás elmondta, tavaly decemberben kiváló állapotban voltak az őszi vetések, jelenleg viszont jelentős bokrosodási problémák jelentkeznek a csapadékhiány miatt. A repce alacsonyabb az átlagosnál, és kevesebb rajta az elágazás.

Az őszi káposztarepce fejlettsége is gyengébb a vártnál(a kép illusztráció) – fotó: Pixabay

Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun megyei elnöke szerint terméscsökkenésre lehet számítani az aszály miatt a megyében. Az őszi kalászosok szárának mérete a kevés csapadék miatt arányaiban kisebb a tavalyihoz képest, az őszi káposztarepce fejlettsége is gyengébb a vártnál. Az általa képviselt területen jelenleg a tavaszi növények mellett gondoskodnak az őszi vetésű kultúrák védelméről is.

Pusztavámi Márton, a NAK Vas megyei elnöke szintén a komoly csapadékhiányról számolt be, és hozzátette, hogy Vas megyében is a repce van a leggyengébb állapotban.

A tavaszi tábláknak a száraz időjárás mellett a március végi-áprilisi fagyok sem kedveztek(a kép illusztráció) – fotó: Pixabay

Rácz Imre, a NAK Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke szerint, ha több hónap csapadéka hiányzik a föld termő rétegéből, a májusi eső nem lesz képes a már kikelt növények, kalászosok fejlődését olyan mértékben segíteni, hogy az év jó eredményt hozzon.

A tavaszi vetésű gabonák különböző képet mutatnak. Több területen újravetésre, illetve későbbi vetésű növényre váltásra lesz szükség. A tavaszi árpának és a zabnak nem kedvezett a száraz tavasz, emellett egyes repcetáblákon megfigyelhető a március végi-áprilisi fagyok hatása – tette hozzá.