Mindenkinek bele kell vágnia a precíziós gazdálkodásba a saját szintjén – véli dr. Milics Gábor, a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület alapító elnöke, a PREGA konferencia egyik szekcióvezetője. Szerinte ugyanis ez az egyetlen út afelé, hogy bevételnövekedést érhessünk el, miközben fenntartható, környezetkímélő gazdálkodást folytatunk, növeljük a hatékonyságot, illetve minőségi magyar élelmiszereket állítunk elő.

A PREGA Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás idén a szántföldi növénytermesztés témakörének egy teljes napot szentelt, melynek során különböző szekciókban, workshopokon és kerekasztal-beszélgetéseken vitatták meg a jelenlévők a precíziós szántóföldi gazdálkodás megoldásait.

A Talajinformáció, tápanyag-utánpótlás szekcióban számos fontos információ hangzott el Han van de Goor, az Eurofins Agro Testing BV Wageningen nemzetközi értékesítésvezetőjének előadásában azzal kapcsolatosan, hogy ma már milyen kiváló talajvizsgálati módszerek állnak rendelkezésünkre.

kép

Han van de Goor, az Eurofins Agro Testing BV Wageningen nemzetközi értékesítésvezetője

Dr. Borsiczky István, a Tomelilla Kft. ügyvezetője pedig a talajművelés munkamélységi szerepéről beszélt. Rendkívül izgalmas előadás volt, hiszen megtudhattuk: ma már mérésekkel igazolható, hogy akár egy vagy fél centiméteres vetésimélység-változás óriási hiányosságokat, hozamcsökkenést okozhat. Vagyis nagyon nagy szerepe van a vetési pontosságnak – mutatott rá dr. Milics Gábor szekcióvezető, a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület alapító elnöke.

kép

Dr. Borsiczky István, a Tomelilla Kft. ügyvezetője

Bucsi Tamás, az Agro Aim Hungária Kft. ügyvezetője pedig a komplex precíziós talajjavítás lehetőségeiről számolt be a jelenlévőknek.

– Valójában az egész szekcióban arról folytattunk eszmecserét, hogy a talajnak milyen fontos szerepe van a precíziós gazdálkodás sikerességében. Persze a vetőmag-forgalmazók a vetőmag szerepét emelik ki, a tápanyag-utánpótlással foglalkozók szerint pedig a tápanyag bír kiemelkedő szereppel. Én azt gondolom, hogy ezt komplexitásában kell kezelni.

Akkor működik jól a rendszer, ha valaki pontosan tud vetni, de ha a termesztő nem végez megfelelő és eredményes tápanyag-utánpótlást vagy nem megfelelő hibridet választ, jóval kisebb sikert érhet csak el, mint az az adott területtől elvárható

– mutatott rá a szekcióvezető. Szerinte akkor tudjuk elérni a legnagyobb bevételt, ha pontosan végezzük a vetési munkát, vagyis az adott területnek megfelelő, jó talaj-előkészítési munkát elvégezzük, maga a vetés pontos, precíz, megfelelő és helyhez igazított a vetőmagválasztás, a talaj teljesítőképességéhez beállított a tőszám, illetve a tápanyag-visszapótlás is igazodik az igényekhez.

– És ne feledjük el: az inputanyagokon is sokat tudunk spórolni! A precíziós technológia nemcsak arról szól, hogy kevesebb inputanyag jusson ki, hanem arról is, hogy oda juttassuk ki, ahova kell, és annyit, amennyit kell.

A precíziós gazdálkodás jelentőségét egyre több termesztő ismeri fel és vezeti be saját gazdaságába. Akik elkezdtek ezzel a modern művelési technológiával dolgozni, már látják a növekvő bevételt – mutatott rá a Milics Gábor. Hozzátette, nem véletlen, hogy a PREGA-ra is egyre többen jelentkeznek, egyre több az érdeklődő, és lassan kinövi magát a rendezvény.

közönség

Egyre több az érdeklődő, és lassan kinövi magát a rendezvény

Dr. Milics Gábor az információ jelentőségére is kitért, erről főként a szintén általa vezetett Információszerzés és management szekcióban tárgyaltak.

– Minden adatgyűjtést, adatfeldolgozást végző cég kijelentette, hogy azonnal el kell kezdeni az adatgyűjtést, mert mire ezek értékelhető információkká válnak, akár több év is eltelhet. A drónok kérdéskörével is sokat foglalkoztunk. Többen kutatják ma már, hogy valójában mire és hogyan lehet használni ezeket az eszközöket. Egyelőre nem tisztázott törvényileg, hogy ki hol repülhet velük, csak felvételezhet, vagy kijuttatási munkát is végezhet, tehát óvatosan kell bánni a „drónkérdéssel”. Ma még kevés gazda használja, ők is inkább csak „területi terepszemlét” tartanak ezekkel az eszközökkel, de van potenciál az eszközökben, a használatuk figyelemmel kísérése mindenképp indokolt – ismertette a szakértő.

Mesterházi Péter

Azonnal el kell kezdeni az adatgyűjtést, mert mire értékelhető információkká válnak, akár több év is eltelhet

Milics Gábor a PREGA SCIENCE Tudományos szekcióban is tartott előadást.

– Azért szerveztünk egy ilyen szekciót is, mert azt látjuk, hogy a felsőoktatásban tanuló, a precíziós gazdálkodással kapcsolatban kutatásokat végző diákok szinte egyáltalán nem találnak olyan fórumot, ahol erről beszélhetnének. Erre még külön konferenciát szervezni korai lenne, de itt lehetőség nyílt erre is – tudtuk meg Milics Gábortól.

Érdekesnek ítélte, hogy a SCIENCE szekcióba nemcsak tudományos kutatók érkeztek, hanem gyakorló gazdálkodók is, akik saját maguknak végeznek kísérleteket fejlődésük érdekében.

– Mindig attól féltem, hogy a PREGA-n az előadók ismételni fogják önmagukat, de ma már látom, hogy amilyen sokat fejlődik a technológia egy év leforgása alatt, ez lehetetlen. Mindig tudunk újat mondani a gazdáknak.

Az már alap, hogy a legtöbben használják a műholdas kapcsolattal közlekedő gépeket, ám ez még nem precíziós gazdálkodás! A végső cél az lenne, hogy elinduljanak a helyspecifikusság irányába

– jelentette ki Milics Gábor.

kép

A KITE előadása a gépes szekcióban

– Az egyik borsodi gazda kollégám mindig azt mondja, örülne annak, ha a többi gazdálkodó nem kezdené el a precíziós gazdálkodást, mert akkor neki hatalmas helyzeti előnye lenne. Szerintem ez sokat elárul arról, miért érdemes belevágni. Én azt látom, hogy ezt mindenkinek muszáj elkezdenie a saját szintjén. Ez az út ugyanis afelé, hogy a hatékonyságnövelés által folyamatos bevételnövekedést érhessünk el, és út afelé is, hogy fenntartható, környezetkímélő gazdálkodást folytassunk, illetve minőségi magyar élelmiszereket állítsunk elő – mutatott rá a szakember.

A PREGA Konferenciát és Kiállítást jövőre is megrendezzük február 18-án és 19-én. 
A 2020-as rendezvényre már most megveheti jegyét 50 százaléknál is nagyobb kedvezménnyel. 
Regisztráljon a prega.hu oldalon.