Most csendes a lisztpiac - mondta a VG-nek Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója - írja az infostart.hu

liszt

Az aratás óta a búza ára több mint duplájára nőtt – fotó: pixabay.com

Május végén újabb áremelés szükséges

A csend csak átmeneti, a legközelebbi áremelés várhatóan megtöri azt, élénkülni fog a forgalom. A malomipari szereplők ugyanis azt tervezik, hogy a költségnövekedés miatt május második felében, június elején az eddigi160 forint körüli kilogrammonkénti átadási árat körülbelül 15 forinttal fogják emelni.

Az aratás óta a búza ára több mint duplájára nőtt, a liszt kilónkénti átadási ára 80-90 forintról emelkedett a 160 forintos szintre. „A magas búzaárakat ugyanis a malmok kénytelenek beépíteni az áraikba" – mondta Lakatos Zoltán.


Ha vége lesz az árstopnak, tovább romolhat a helyzet

Lakatos Zoltán szerint július elejétől - a meghosszabbított árstop várható feloldásától – még nagyobb mértékű áremelésre kell számítani. Ennek az az oka, hogy a mostani tőzsdei árakkal számolva akkorra 135 ezer forintos tonnánkénti búzaár várható, ami a malomiparnál 220 forint körüli átadási árat eredményez.

kenyér

135 ezer forintos tonnánkénti búzaár várható, ami a malomiparnál 220 forint körüli átadási árat eredményez – fotó: pixabay.com

A termelők egy része betárolja a gabonát

A helyzetet az orosz–ukrán háború is befolyásolja, hiszen  ennek következtébenn az ukrán gabonából alig kerül exportra, a hiány a világpiacon jelentős hatást gyakorol az árak alakulására. Ha elkezdődik a betakarítás, és elmaradnak az ukrán szállítások, akkor a közel-keleti, az észak-afrikai országok, és Törökország a térség gabonapiacain hatalmas igénnyel jelentkeznek majd. A hiányban szenvedő országok várhatóan a magyar búzára is magas árat ajánlhatnak.

A búzakészlettel rendelkező termelők a magasabb árakban bízva megtartják az árut – jegyezte meg Lakatos Zoltán, majd hozzátette, hogy nagy kihívás előtt állnak a malmok és a takarmányipari cégek az új termés készletfinanszírozásának megtervezésében, ugyanis az előbbieknek július elejéig el kell fogadtatniuk a liszt átadási árának kétlépcsős, csaknem negyvenszázalékos emelését is.