Az Eurostat közzétette az Európai Unió tagállamaiban jellemző termőföldárakat, ebből kiderül, hogy Hollandiában 2016-ban az átlagos hektáronkénti ár 63 ezer euró volt, ami majdnem 20 millió forintnak felel meg. Nem meglepőek a számok, ha figyelembe vesszük az ország méretét, és hogy ennek ellenére mennyire jelentős a holland mezőgazdaság.

Bár a Benelux ország minden régiójában magasak voltak az árak, a régiók versenyében az olaszországi Liguria földárai bizonyultak a legmagasabbnak, hektáronként 108 ezer euróval.

Látszik a nyugat- és kelet-európai különbség is a földárakban, a legolcsóbb a termőföld Romániában volt, 1958 eurós (560 000 Ft) hektáronkénti árral, de Bulgáriában sem sokkal drágábban juthatunk földhöz, sőt az ország egyik régiójában csak 1165 euró egy hektár termőföld.

föld

Hazánk az egyik ország, ahol a legnagyobb mértékben nőtt a termőföldek ára – fotó: Shutterstock

A legnagyobb áremelkedés 2011 és 2016 között Magyarországon, Csehországban, Litvániában, Lettországban és Észtországban volt a kimutatás szerint. Az már az Agrotax korábbi felméréséből derül ki, hogy hazánkban 2017-ben tovább drágultak a földárak, a hektáronkénti átlagár 1,429 millió forint volt, több mint 16 százalékkal nőtt a 2016-oshoz képest. Minden régióban 1 millió forint felett volt a föld átlagára hektáronként.

A földbérlésben is Hollandia vezeti az uniós statisztikát, itt átlagosan 791 (240 ezer Ft) euróba kerül bérelni egy évre. Lettországban a legolcsóbb a földbérlés, mindössze 46 euró (14 ezer Ft) egy évre.