Az orosz sertéstenyésztők a hazai kereslet drasztikus növekedését remélik

Oroszország a túlkínálati válság súlyosbodására készül, mivel idén várhatóan 250 ezer tonnával több sertéshús kerül a hazai piacra, mint amire számítottak. Ezt Jurij Kovaljov, az orosz sertéstenyésztők szövetségének elnöke mondta el az Agroinvestor című orosz magazinban megjelent írásában.

Oroszország 2022-ben várhatóan 200 000 tonnával növeli a termelést, plusz további 50 000 tonna landol a hazai piacon az export visszaesése miatt

- becsülte Kovalev. Hozzátette, hogy a belföldi fogyasztásnak 7 százalékkal kell megugrania ahhoz, hogy ellensúlyozza a növekvő kínálatot.

Állami támogatás az árak stabilizálására

A legnagyobb kérdés, hogy 2022 második felében milyen lesz a sertéshús átlagára. A legjobb forgatókönyv szerint 120-125 rubelbe (794-827 forint) kerül majd kilogrammonként. A fogyasztás növekedése ebben az esetben a kormány által az alacsony jövedelmű gyermekes családoknak juttatott 500 milliárd rubeles állami támogatással ösztönözhető (3318 milliárd forint) és további 500 milliárd (3318 milliárd forint) is érkezik, melyet a közszféra béremelésének biztosítására különítettek el - mondta Kovalev.

"A Covid-19 járvány tapasztalatai azt mutatják, hogy ezeknek a pénzeknek a jelentős részét élelmiszerekre költik el az oroszok, ami a keresletet és az árakat erősíti"

- mondta Kovaljov, hozzátéve, hogy egy kedvezőtlen forgatókönyv esetén az állami támogatás nem lenne elegendő ahhoz, hogy megakadályozza az árak csökkenését, így azok 108-110 rubelre (715-728 forint) süllyednének kilogrammonként, csökkentve a termelők árrését.

Oroszország a túlkínálati válság súlyosbodására készül, mivel idén várhatóan 250 ezer tonnával több sertéshús kerül a hazai piacra, mint amire számítottak.

Oroszország a túlkínálati válság súlyosbodására készül, mivel idén várhatóan 250 ezer tonnával több sertéshús kerül a hazai piacra, mint amire számítottak. Kép: Pexels

A sertéshús lép a baromfi helyébe

Az orosz piacon a történelmileg alacsony árak 2022 első felében 8,5 százalékos keresletnövekedést biztosítottak a sertéshús iránt. Az oroszok 165 000 tonnával több sertéshúst vásároltak az előző év azonos időszakához képest, míg a marhahúsfogyasztás 30 000 tonnával csökkent éves összehasonlításban. Kovalev szerint nagyon valószínű, hogy a sertéstenyésztők átveszik a marhahús részesedését az orosz húspiacon és hasonló hatás várható a baromfifogyasztás esetében is.

"A keresletnek a baromfihúsról a sertéshúsra való átállását az e húsfajták közötti átlagos éves árarány változása okozza"

- mondta Kovalev, kitérve arra is, hogy a sertéshús korábban 50 százalékkal volt drágább, mint a baromfi, de az elmúlt két évben a különbség 25 százalékra korlátozódott.

Folytatódó tendencia

Ez a tendencia valószínűleg folytatódni fog Oroszországban, és a csont nélküli sonka vagy lapocka ára már ma is majdnem megegyezik a filézett csirkehús árával - mondta Kovalev. "Ez minden bizonnyal hozzájárul a sertéshúsfogyasztás további növekedéséhez, bár a termelők kisebb árrést kapnak. Ez a globális gyakorlat" - mondta.

(Forrás: pigprogress)