A hónap végéig köthet növénybiztosítást!
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja tagjai figyelmét, hogy a növénybiztosítási szezon a végéhez közeledik, a biztosítók felé legkésőbb május 31-ig lehet növénybiztosítási ajánlatot tenni. A piaci biztosításoknak számos előnye van, hiszen például bizonyos károk esetén néhány hét alatt rendezik a kárt a biztosítók.

A terveiről beszélt a leendő agrárminiszter
Az agrárium területén a munkaerőhiány csökkentésére, a mezőgazdaság fehéredésének további elősegítésére, az öntözött területek nagyságának a növelésére, a feldolgozási kapacitások bővítésére lenne szükség – egyebek mellett ezeket mondta Nagy István agrárminiszter-jelölt a kinevezése előtti meghallgatásán az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ülésén. Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának ülésén pedig elmondta: a
z újonnan létrejövő agrártárcánál visszaadnák a környezetügy megfelelő súlyát, ennek első lépéseként önálló államtitkárságot hoznak létre a szakterületnek.

A Bayer további üzletrészeket adott el a BASF-nek
A Bayer megállapodást írt alá a BASF-konszernnel további vetőmag-forgalmazási és növénynemesítési üzletrészek értékesítéséről. Az üzletre a Bayernek a Monsanto felvásárlása miatt volt szüksége, hogy megfelelhessen a szabályozó hatóságok követelményeinek.

A neonikotinoidok betiltása komoly kihívás a növénytermesztésnek
Nagy vitát okozott a neonikotinoidok közelmúltban megszavazott teljes betiltása, sokak szerint a döntés súlyos terméskieséseket okozhat, és felfelé fogja nyomni a fogyasztói árakat. Mint ismeretes, a betiltást éles vita előzte meg, amelyben az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság véleménye döntött, miszerint a neonikotinoidek „magas és akut kockázatot jelentenek a háziméhekre.” Majd április végén az EU tagországai megszavazták a teljes szabadföldi tilalmat.

gép

Nehéz lesz helyettesíteni a betitott szereket – fotó: Shutterstock

Újabb rekordot döntött az Agroinform.hu
Mezőgazdasági portálunk látogatottsága új rekordot ért el, hétfőn több mint 60 ezer egyedi látogató járt nálunk. A Digitális Közönségmérési Tanács weboldalán található hivatalos online audit szerint 2018. május 14-én az Agroinform.hu mint mezőgazdasági szakportál adta a teljes magyar internet elérésének 1 százalékát.

Nem könnyű megküzdeni az aknázómollyal
Még javában folyik a vadgesztenyék permetezése az aknázómoly első nemzedéke ellen, de néhol máris panaszkodnak. „Megjelentek az aknák, nem sikerült a permetezés!” A moly mindig is nehéz ellenfélnek számított. A technológia lényege már két évtizede is az volt, hogy pontos időzítéssel, már a tojásrakása előtt tökéletesen le kell fedni a leveleket a rovarölő szerrel. Sajnos nem lett egyszerűbb a helyzet.

Gyorsan szeretne egy tartós épületszerkezetet?
A telepkorszerűsítésre és a fiatal gazdák támogatására kiírt pályázatokat is elbírálták már, lassan a megvalósítás fázisába fordulnak a korábbi tervek. Mások nem vártak a pályázati pénzre, hanem önerős átalakításokba, építkezésbe kezdtek. Ha még nem döntötte el, honnan szerezze be a szükséges építőelemeket, van egy tippünk. Csarnoképítés tűzihorganyzott, könnyűszerkezetes acélelemekből.

Nagy István: legalább 50 ezer embert fel tudna szívni az agrárium
Az agrárminiszter-jelölt szerint a mezőgazdaság versenyképességének, az ágazat fejlődésének a munkaerőhiány enyhítése, illetve a fiatalok bevonása a kulcsa. Mint mondta, ennek érdekében olyan támogatási rendszert kívánnak kiépíteni, amely lehetőséget teremt a munkaadóknak arra, hogy ne idénymunkaszerűen foglalkoztassák az embereket, hanem teljes állásban. Ugyanakkor új fejezetet nyitnának a vidékfejlesztési pályázatok, a fiatal gazda támogatások területén.

kép

Az agráriumban égető probléma a munkaerőhiány – fotó: Shutterstock

Így tehetjük gyorsabbá a gabonaátvételt!
Hogyan lehet egyszerűen elkerülni a hídmérleg előtt álló kocsisorokat? Amikor beérik a termény és végre feldübörögnek a motorok, teljes gőzzel indul az aratás, pörögnek a traktorok, a teherautók, és a felvásárlók várják a beérkező szállítmányokat. Jó esetben műszakilag felkészülten és elegendő hellyel a tárolókban. Néha viszont siralmas állapotok fogadják a beszállítókat: vagy nincs elegendő ember, vagy nincs egy megbízható műszer, vagy nincs megfelelő mintavételezés az átvevőnél. Ekkor állnak a kocsisorok a hídmérleg előtt, feszültté vállnak az idegek, az üzleti kapcsolatok. Kezdődik a káosz! Pedig egy kis ráfordítással ezek a problémák egy csapásra kiküszöbölhetők lennének.

Kell-e félni az afrikai sertéspestistől?
Egyelőre csak vaddisznóknál, de Magyarországon is megjelent az afrikai sertéspestis. A hír hallatán a sertéságazat és a vadásztársadalom minden tagja szinte egy emberként kapott a szívéhez. De mekkora valójában a veszély? Mit érdemes tudni a betegségről, mik a teendők és mire számíthatunk? Többek között erről is szó esett dr. Bognár Lajos országos főállatorvossal folytatott beszélgetésünkben. A kérdés azért is fontos, mert újabb, afrikai sertéspestis miatt elhullott vaddisznót találtak, ezúttal az ukrán határ melletti Tiszakerecseny község határában. Mindeközben a horvát mezőgazdasági miniszter a Magyarországról származó élősertés behozatalának szüneteltetését kéri.

Növényvédelmi előrejelzés: Az utolsó pillanatban érkezett az eső
Hosszú szárazság után kaptak esőt a földek, sajnos volt, ahol nem eleget, de a legtöbb helyen sokat javított a májusi arany a növények állapotán. Az Agroinform.hu 2018. 20. heti növényvédelmi előrejelzése.

Beperli Magyarországot Brüsszel a légszennyezettség miatt
Bíróság elé visz az Európai Bizottság hat uniós tagállamot, köztük Magyarországot a légszennyezettségi határértékek túllépése és a megfelelő intézkedések hiánya miatt – közölték csütörtökön Brüsszelben. Ezt követően az agrártárca reagált arra, hogy az Európai Bizottság Magyarországot is feljelenti.

Hogyan növelhető a sorközművelés jótékony hatása?
A kapásnövények meghálálják a sorközművelést, és ha a művelettel talajbaktériumot is kijuttatunk, jelentősen megnövelhetjük növényeink ellenálló-képességét és életerejét. A tavaszi kapásnövények sorközművelését a kelést követő négy-öt hét után kezdjük el. A jelenlegi csapadékos időjárás ideális körülményt teremt a baktériumtrágya alkalmazásának. A magasabb hozam, a biztonságos és jövedelmező termelés érdekében a sorközművelés során juttassunk ki Phylazonit baktériumtrágyát!

kép

A kapásnövények meghálálják a sorközművelést – fotó: Phylazonit Kft.

Az EU felszólította Magyarországot, hogy ne kivételezzen a pálinkával
Az Európai Bizottság indokolással ellátott véleményt küldött Magyarországnak, mert véleménye szerint bizonyos párlatokra vonatkozó adószabályok a helyi termékeknek kedveznek, amivel Magyarország megsérti az erre vonatkozó uniós irányelvet.

Merre tovább, terményárak?
A kukorica és a búza termelői ára májusban is magasabb szinten mozog, mint tavaly, a repce és napraforgómag viszont olcsóbban cserélt gazdát, mint 2017-ben.

A kamara mindent megtesz azért, hogy ne csökkenjen a KAP költségvetési kerete
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) határozottan ellenzi az Európai Bizottság nyilvánosságra került javaslatát, amely szerint a jövőben csökkentenék az uniós közös agrárpolitika forrásait. A NAK felszólítja az uniós döntéshozókat, hogy kezeljék jelentőségéhez mérten a félmilliárd uniós állampolgárt élelmiszerrel ellátó ágazatot.

Figyelem, kötelező meggyfelvásárlási szerződést kötni!
2017. június 16-ától a törvény kötelező szerződést ír elő a meggyfelvásárlásra, így a szabályozás előírásait az érintetteknek az idei meggyszezonban is alkalmazniuk kell.

Indexkép: einboeck.at