Világszerte sokan felfigyeltek arra, hogy Bill Gates hatalmas termőföldeket vásárolt fel, és az indítékát legtöbben a klímaváltozással hozták összefüggésbe – írja az agriculture.com, majd beszámol arról, a valóságban milyen okok játszhattak közre a földvásárlásoknál.

A terműföld jó befektetés

Bill Gates amerikai milliárdos eddig már több mint 100.000 hektár termőföldet vásárolt – Fotó illusztráció: pixabay.com

A mezőgazdasági termeléssel foglalkozni nem kívánó, de komoly tőkével rendelkező spekulánsok az ezredforduló után, főleg pedig a 2008-2009. évi pénzügyi válság alatt figyeltek fel a földvagyonnak a bankbetétnél és egyéb befektetéseknél nagyobb értékmegőrző és értéknövelő erejére. Ennek kapcsán kezdtek a pénzügyi műveletekkel foglalkozó cégek termőföldet vásárolni és így alakult ki, hogy számos pénzügyi vállalkozás óriási értékű földvagyont "tart kezében".

A Gates házaspár földvásárlásai leginkább ebbe a trendbe illeszthetők, de nagy valószínűséggel szerepet játszott abban az agrártermékek és élelmiszerek várható felértékelődése is.


Földvásárlásaik pedig pénzügyi tanácsadójuk, a Cascade Investment útmutatása alapján indultak el. A tanácsadó cég kimutatta, hogy a földvagyon évenkénti hozama az USA-ban 1992 és 2020 között – a föld elhelyezkedésétől és minőségétől függően10,9 százalékot tett ki, szemben a tőzsdeügyletek 7,87 és az arany 6,0 százalékos hozadékával.