A Belügyminisztérium fejlesztésének eredményeképpen mától elektronikus úton bárki lekérdezheti saját közúti közlekedési előéleti pontjait a Személyre Szabott Ügyintézési Felületen – közölte a tárca az MTI-vel kedden.

Közleményükben azt írták: a lekérdezés központi azonosítás után lehetséges, ez történhet ügyfélkapuval, telefonos azonosító kóddal, eSzemélyi okmánnyal, videótechnológián keresztüli azonosítással.

Keddtől bárki lekérdezheti elektronikusan közlekedési büntetőpontjait

Bárki lekérdezheti elektronikusan közlekedési büntetőpontjait – Fotó: Pxfuel

Büntetőpontok lekérdezése

  1. A lekérdezéshez a magyarorszag.hu oldalon a "Közigazgatás, Jog" témacsoporton belül az "Adatkezelés, adatszolgáltatás" felületet kell kiválasztani.
  2. Majd ott a "Tájékoztatás a közúti közlekedési előéleti pontokról" ügytípust kell kiválasztani.
  3. Ezután szükséges az elektronikus azonosítás.ű
  4. Az "Ügyintézés indítása" gomb megnyomásával az eredmény azonnal megjelenik.

Az ügyintézés illeték- és díjmentes.

A lekérdezési felület itt közvetlenül is elérhető.


Az adatkérés eredményeként:

  • Elérhetővé válnak az aktuálisan nyilvántartott közúti közlekedési előéleti pontok.
  • A nyilvántartás szerinti összpontszám alapjául szolgáló cselekmények és a kiszabott pontadatok.
  • A nyilvántartás tartalmazza az előéleti pontok elévülési idejét is. Az előéleti pontokat a szabályszegést megállapító határozat jogerőre emelkedésének, illetve a helyszíni bírság tudomásulvételének időpontjától számított legfeljebb három évig lehet a pontok összesítésénél figyelembe venni.

Ha a járművezető előéleti pontjai elérik, vagy meghaladják a 18-at, az illetékes járási hivatal visszavonja vezetői engedélyét.

A 18 pont elérése előtt van lehetőség a pontok csökkentésére, önkéntes utánképzésen való részvétellel, amelynek sikeres elvégzése napján a nyilvántartott pontok száma 13 pontig 9 ponttal, 14-17 pont között 6 ponttal csökken – írta közleményében a tárca.