A Harvard Egyetem közleménye szerint azokban a régiókban, ahol a legmagasabb a fosszilis tüzelőanyagok okozta légszennyezés koncentrációja, így Észak-Amerika keleti részén, Európában és Délkelet-Ázsiában – a legmagasabb a halálozás aránya, derül ki a Environmental Research folyóiratban megjelent tanulmányból.

A fosszilis tüzelőanyagok elégetésével keletkező kis méretű (2,5 mikronnál kisebb) részecskék komoly veszélyt jelentenek az egészségre, azonban az eddigi kutatások közel sem voltak olyan pontosak a számokat tekintve, mint a harvardi vizsgálat. A legutóbbi, a globális halálozás okairól szóló legnagyobb és legátfogóbb tanulmány, a globális egészségügyi helyzetről szóló kutatási anyag szerint a kültéri levegőben szálló részecskék – köztük a tűzvészek és a mezőgazdasági égési sérülések porai és füstjei – által okozott halálozások teljes száma “csak“ 4,2 millió fő.

levegőszennyezés

A kőolaj, földgáz és szén elégetése nagyobb egészségügyi kockázatot jelent, mint eddig tudtuk – Fotó: pixabay

Miből adódhat a kutatási eredmények között lévő számottevő különbség?

A korábbi kutatások műholdas és felszíni megfigyelésekre támaszkodva becsülték meg a levegőben lévő részecskék átlagos globális éves koncentrációját, viszont ez a vizsgálati módszer nem képes különbséget tenni a fosszilis üzemanyag-kibocsátás részecskéi és a por, a futótűz vagy más forrásokból származó részecskék között.

"A műholdas adatokból csak a puzzle darabjait látjuk." – mondta Loretta J. Mickley, a Harvard John A. Paulson Mérnöki és Alkalmazott Tudományok Iskolájának (SEAS) tudományos főmunkatársa. Elmondása szerint a műholdak nem tudnak különbséget tenni a levegőbe kerülő részecskék között.

Ezért a kutatók a GEOS-Chem nevű szoftvert alkalmazásával dolgoztak, amelyről már korábban bebizonyosodott, hogy képes pontosabban modellezni a légkör kémiai összetételét. 50 km x 60 km-es egységekre osztották a felszínt, és külön-külön nézték meg az egyes blokkok szennyezettségi szintjét.

A fosszilis energiahordozók a nem megújuló energiaforrások körébe tartoznak. Fosszilis tüzelőanyagok alatt a bányászott szenet, ként és a szénhidrogéneket – kőolajat vagy földgázt – értjük, amelyek lebomlott növények és állatok maradványai.

A fosszilis tüzelőanyagok elégetésével keletkező 2,5 mikronnál kisebb részecskék modellezéséhez a kutatók beépítették a GEOS-Chem becsléseit a különböző ágazatok – köztük az energia, az ipar, a hajók, a repülőgépek és a földi szállítás – kibocsátási adatait, de figyelembe vették a meteorológiai adatokat is.

levegőszennyezés

A fosszilis tüzelőanyagokra való támaszkodás emberéleteket sodor veszélybe – Fotó: pixabay

Hogyan hat az emberi szervezetre a 2,5 mikronnál kisebb szennyező részecske?

Viszonylag régóta ismert tény, hogy a részecskék negatívan befolyásolják az egészséget, de nem sok tanulmány foglalkozott azzal, hogy számszerűsítse a hatásokat, például Kínában vagy Indiában, ahol közismerten a legnagyobb a légszennyezettség. Korábban inkább a beltéri passzív dohányzás hatásaiból próbáltak következtetni erre, ám több ázsiai kutatás bizonyította, hogy így alulbecsülik a magas légszennyezettség kockázatait.

A kutatók ezért most kidolgoztak egy új kockázatértékelési modellt, ami a szennyezettség koncentrációjának egyes szintjeit az egészségre gyakorolt hatásokkal kötötte össze. Ez a modell magasabb halálozási arányt mutatott ki hosszú távon a 2,5 mikronnál kisebb részecskékkel szennyezett levegő esetében, még akkor is, ha alacsonyabb koncentráció volt jellemző.

Joel Schwartz, a tanulmány társszerzője szerint a kutatás legfontosabb üzenete az, hogy

a fosszilis tüzelőanyagok elégetésének veszélyeire eddig nem irányult elég figyelem, mert általában csak az üvegházhatású gázok és a klímaváltozás összefüggéseit taglaljuk, a káros gázkibocsátással együtt légkörbe jutó szennyezőanyagok egészségügyi hatásait azonban nem vesszük figyelembe. Ezt a negatív hatást eddig alábecsültük.

Eloise Marais, a kutatás egyik tudósa szerint a tanulmány azt is bizonyítja, hogy a fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodás emberéleteket sodor veszélybe, így nem tehetjük meg, hogy továbbra is ezekre támaszkodunk, miközben léteznek életképes alternatívák.

A kutatás arra is rávilágít, hogy Kína milyen eredményeket ért el a károsanyag-kibocsátás megfelezésével: a 2012 és 2018 közti időszakban csökkentette jelentősen a kibocsátást, amivel 2018-ban 2,4 millió ember életét mentette meg világszerte, ebből 1,5 millió kínai emberét.

Itthon sem jó a helyzet

Magyarországon több mint 10 éve nem javul a levegő minősége. Ezért hazánkat számos európai uniós  kötelezettségszegési eljárás után az Európai Bíróság is elítélte. Bár léteznek tervek a légszennyezés csökkentésére, de ezek gyakorlatba ültetése még várat magára. Előrelépés lett volna az is, ha 2021. január 1-jével megvalósult volna a zöldhulladék-égetés országos tilalma. Ennek szabályozását a veszélyhelyzet idejére azonban visszaadták önkormányzati hatáskörbe, így jelenleg mégsem országos szintű az égetés tiltása.

A levegő védelméről szóló kormányrendelet itt olvasható.