Kevesebb lehet az idei görögdinnyetermés, mint a korábbi években, a minőség viszont kiemelkedőnek tűnik – mondta a 24.hu-nak a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. Hunyadi István kifejtette, korábban 200 ezer tonna körül termett ötezer hektáron a dinnye, idén viszont mindössze 3500–3600 hektáron ültettek, így arányosan kevesebb, 150–160 ezer tonna termés várható.

görögdinnyék

A szakember szerint a fogyasztók elégedettek lehetnek az árakkal – MTI/Vajda János

Az ügyvezető igazgató szerint Békés megyében most 45–50 forint a telepi ár – vagyis amikor a földről elviszik a dinnyét a termelők ennyit kapnak kilónként, viszont nem kell a szállítással foglalkozni. Ezzel szemben Budapesten egy zöldséges standon 350 forint is lehet a dinnye kilója, így belátható, hogy jókora árrés keletkezhet, ahogy fogalmazott a szakember: „valahol”.

Az áruházláncok ennél olcsóbban kínálják a gyümölcsöt: 190–200 forinttal indult a szezon, ahogy megérkeztek a nagyobb mennyiségek, csökkentek az árak, különböző akciókat vezettek be. Hunyadi István eddig 129 forintért látott a legolcsóbban dinnyét egy diszkontláncban. Úgy véli, az áruházi dinnyeárakkal mindenképpen elégedettek lehetnek a fogyasztók.

A portálnak adott interjúból az is kiderül, a szakember nem tartja valószínűnek, hogy az említett 129 forintnál lenne idén olcsóbb dinnye. Legfeljebb akkor, ha az időjárás miatt az érési láncok összecsúsznak. Az egynapos, 99 forintos dinnyeárra azt mondta, egyedi esetként előfordulhat, hogy egy lánc valamelyik üzletében egy-egy napra a meghirdetettnél is jobban akciózzák a már nagyon eladásra érett dinnyét, de egyébként mindenhol az országosan meghirdetett árakat tartják.