A geotermikus energia tehát nem újdonság, ám a farmerek számára az igaz áttörést az IT-technológia hozta, amely lehetővé teszi számukra, hogy távolról, okostelefonról irányítsák a gazdaságot – írja a Syngenta blog.
Az Izlandon értékesített paradicsom és uborka legalább felét helyben termesztik, mondta a gyümölcsöt és zöldséget csomagoló és forgalmazó Solufelag Gardyrkjumanna ügyvezető igazgatója, Gunnlaugur Karlsson.
Van, akinek az üvegházaiban egy év alatt körülbelül 500 tonna paradicsom, uborka és paprika terem – fotó: Shutterstock
A Reuters bemutatja Pall Olafsson farmját, ami az ország szívében, Hveravellirnél van, távol mindentől. Fél évig nemigen emelkedik nulla fok fölé a hőmérséklet, mégis egy év alatt körülbelül 500 tonna paradicsom, uborka és paprika terem az üvegházaiban. A természet adta forró vízzel fűtik az üvegházakat, és azzal állítják elő az elektromos áramot is a világításhoz, hiszen manapság csak három órán át nincs éjszakai sötétség.
Jelenleg Izland teljes áramfogyasztásának mindössze 0,5 százalékát használja a mezőgazdaság, és a farmerek azt szeretnék, ha a kormány olyan kedvezményes villamosenergia-tarifát biztosítana számukra, mint a nagyfogyasztó alumíniumiparnak.