Abban, hogy 11 év alatt ide jutott a Magyarok Kenyere program, ennyire sikeres lett, nagy szerepe volt Herczegh Anita asszonynak, Magyarország köztársasági elnöke feleségének, aki a rendezvény fővédnökeként az ünnepség nyitóbeszédét is tartotta.

A köszöntőbeszédek során Győrffy Balázs, a NAK elnöke, Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke osztották meg gondolataikat a jelenlévő adományozókkal, kedvezményezettekkel, közreműködőkkel.


Ebben az évben több mint 8000 határon inneni és túli magyar gazda adományozott, összesen mintegy 1100 tonnányi terményt. Ebből közel 100 000 rászoruló magyar gyermek, család és idős ember részesül, egyházi és civil szervezeteken, intézményeken keresztül.

A liszt, a belőle készült kenyér olyan alapélelmiszer, amely szimbolikus jelentéssel bír, és szimbolikus maga az is, hogy egy nemzet összefogásából a rászoruló tagjainak juttatja el ezt az élelmiszert adományként. "Ebben a több mint egy évtizede tartó összefogásban a gazda a rászorulónak, a magyar a magyarnak válik szövetségesévé, és ennek a szövetségnek a hálója átszeli az egész Kárpát-medencét" – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke beszédében.

A teljes ünnepséget az Agroinform videóján tekintheted meg:

Az ünnepség természetesen nem csak beszédeket vonultatott fel. Színpadra álltak olyan gyerekek is, akik rászorulókként az adományozott lisztből készült kenyereket, kalácsokat, palacsintákat, tésztákat is fogyasztják. Fellépett emellett a Martonvásári Beethoven Általános Iskola Gyermekkórusa és Mészáros János Elek előadóművész is.

Böjte Csaba testvér a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonai képviseletében átvette az adományt jelképező táblát és 1 kg lisztet, illetve megáldotta az adományozókat és minden közreműködőt, akiknek köszönhetően sok száz határon inneni és túli szociális intézmény is részesül a felajánlott búzából, lisztből, vetőmagból, és egyéb adományokból.