Csütörtök kora délután szavaztak az Európai Parlamentben a magyar jogállamiságról készült legfrissebb jelentésről, melynek vitája szerdán zajlott. A jelentést nagy többséggel szavazták meg a képviselők, 433-an szavaztak az elfogadása mellett, és 123 képviselő ellene – adta hírül a 444.hu.

Ez azt jelenti, hogy a képviselők 74 százaléka szavazott igennel, aláhúzva azt, hogy Magyarországon már nincs demokrácia.

Mit jelent, hogy Magyarországon már nincs demokrácia

"Összességében a sajnálatunkat fejezzük ki, hogy a szükséges EU-s lépések elmaradása hozzájárult a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok leépüléséhez Magyarországon, és ahhoz, hogy az egyik tagállam választási autokrácia hibrid rezsimjévé vált" – idézi a lap a Magyarországot elítélő EP-jelentést.

Ilyen kemény kritikát még egyik EU-s tagállam se kapott és a mostani jelentés keményebben fogalmaz, mint minden a Magyarországról készült korábbiak.

A jelentés arra is felszólítja az Európai Bizottságot, valamint az Európai Unió Tanácsát is, hogy a magyar kormánynak addig ne kapjon pénzt, amíg nem javítanak a demokrácia helyzetén az országban.

Milyen következményekkel kell számolni?

Már tegnap a Politico és a Reuters nyomán szintén a 444.hu írta meg, hogy "nagy arányú forrásmegvonással fenyegeti az Európai Bizottság Magyarországot az unió 2021-től 2027-ig húzódó költségvetésében a jogállamisággal kapcsolatos rendszerszintű problémák miatt".

A kiszivárgott adatok alapján a Bizottság 6400 milliárd forintnak megfelelő támogatás visszatartását javasolja a Tanácsnak, ha az egyeztetések nem zárulnak megállapodással, viszont a kompromisszum lehetőségét nyitva hagyják majd.

Legnagyobb figyelmet jelenleg az EU és Magyarország között a nagyjából 2300 milliárd forintnyi vissza nem térítendő, Helyreállítási és ellenállóképességi eszközből (RRF) szóló egyeztetés kapja, amelyet jogállamisági és korrupciós problémák miatt tartanak vissza. A frissen belebegtetett összeg ennél jóval nagyobb.

A legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely úgy nyilatkozott, hogy folyamatosak a tárgyalások és egyetértenek az Európai Bizottsággal. "Minden garanciát amit az EU kér, megadtunk" – tette hozzá. Azonban ez a bejelentés még a magyar jogállamiságról készült legfrissebb jelentés Európai Parlamentbeli elfogadása előtt történt.

A Bizottság várhatóan vasárnap tesz hivatalos bejelentést az ügyben, illetve fogalmaz meg javaslatot a Tanács számára.

Indexkép: Pxfuel